Tusentals hällristningar på peruanska klippor visar civilisationens avsikt att dansa: de är 2000 år gamla

av Titti Carlberg

10 April 2024

Tusentals hällristningar på peruanska klippor
Advertisement

Hällristningar som är 2000 år gamla har upptäckts i Peru: de tycks berätta den suggestiva upplevelsen av den antika "dansande" civilisationen. Låt oss se mer.

Advertisement

"Danzantes" hällristningar i Peru

Stenblock med dansande figurer, linjer och teckningar

A. Rozwadowski/Cambridge Archaeological Journal

Musik har antänt mänsklighetens själar ända sedan de upptäcktes, och nu tycks några märkliga peruanska gravyrer visa hur folk levde i den antika civilisationen genom teckningar graverade i sten. I en ökenravin, Toro Muerto, i bergen i södra Peru, längs Stilla Havets kust, finns tusentals stenblock, med lika många ristningar som har undersökts i en studie utförd av arkeologer från Uniwersytetu Poznańskiego och University of Warszawa.

Teckningarna på klipporna föreställer människor som kallas "danzantes", inriktade på att dansa, omgivna av märkliga symboler: slingrande linjer, sicksacklinjer, prickar och koncentriska cirklar.

"En danzante är en schematisk representation av en antropomorf figur (vanligtvis 20-30 cm lång, ibland lite större) oftast visad i en dynamisk pose med ena armen höjd och den andra sänkt, benen lätt isär (ibland med böjda knän), med huvudet framifrån eller i profil och en huvudbonad representerad i en form av parallella linjer" står det i studien.

Advertisement

Hällristningar i Peru: designade konstverk

Stenblock med teckningar ritade åt höger

Fotografia: A. Rozwadowski/Disegno: gruppo di ricerca polacco-peruviano / Cambridge Archaeological Journal

En del figurer är mer detaljerade än andra, med linjer och markeringar som framhäver deras ansikten, medan andra verkar mindre dynamiska. I vilket fall som helst "verkar deras identifikation som dansare övertygande" hävdar studiens forskare . Figurernas position påminner om människor i rörelse, som därför skulle dansa, vilket understryks av sicksacklinjerna som finns på cirka 12% av inristningarna.

Särskilt ett av stenblocken väcker forskarnas intresse lite mer än de andra, 4,5 meter långt och täckt av ristningar, även kallade "petroglyfer". Studien tyder på att dessa hällkonstverk designades innan ritningarna utfördes, vilket indikeras av att ritningarnas färg verkar enhetlig och åtskild. Huvudscenen som involverar dansen är omgiven av ytterligare bilder som påminner om djur, fåglar och människor på båda sidor av stenblocket. Dessa ritningar liknar på ett väldigt markant sätt det colombianska folket Tukanos hällristningar.

Danzantes blickar är vända mot kosmos

Toro Muertos olika danser

Gruppo di ricerca polacco-peruviano, compilato da JZ Wołoszyn/Cambridge Archaeological Journal

Det som identifierar dessa dansande figurer är därför just sicksacklinjerna som representerar musiken som omsluter dansarna tillsammans med shamanska sånger, ritualer och musikinstrument. Petroglyferna "kan därför ha skapats som en påminnelse eller för att förkroppsliga den dans, sång och kosmos som dansaren fördjupade sig i".

På denna uråldriga plats, efter att ha studerat ristningarna på stenblocken är det lätt att föreställa sig den antika civilisationen för 2000 år sedan samlad till ögonblick dedikerade till dans, till rytmen av ljudspår dikterade av shamaner, involverade i danser som de överförde på klippblocken som bevarats fram till idag. Ett vittnesbörd om en avlägsen epok som överlevt tiden, och som i mer än en teckning visar dansarnas ansikten vända mot kosmos, troligen på jakt efter en gudomlighet eller en förfader.

Advertisement