Mysteriet med "världens äldsta dator" avslöjades efter 2000 år tack vare gravitationsvågor

av Titti Carlberg

09 Juli 2024

Datorrekonstruktion av Anikythera-mekanismen i dess ursprungliga utseende

Freeth et al./Scientific Reports - 2021

Advertisement

Om vi betraktar en dator som en mekanisk räknare, är den äldsta som hittills hittats Antikytheramaskinen. Detta uråldriga tekniska under går tillbaka mer än 2.000 år och har länge varit ett olöst mysterium. Om någon forskning kopplade det till den egyptiska solkalendern, har en nyligen genomförd studie visat att mekanismen visar spår av den grekiska månkalender, men inte bara. Faktum är att gravitationsvågor ligger till grund för den nya upptäckten: låt oss se hur detta är möjligt!

Antikytheramaskinen

Om man tittar på den idag, i dess 82 fragment som förvaras på Atens Nationella Arkeologiska Museum i Grekland, ser det ut att vara inget annat än ett förstört fynd. Men i verkligheten anses Antikytheramaskinen vara världens äldsta dator, en maskin som kan förutsäga månens astronomiska rörelser, solförmörkelser och solens position, såväl som för de fem planeter som var kända på den tiden.

Det var i själva verket ett avancerat astronomiskt instrument, byggt mellan det tredje och första århundradet f.Kr. och det består av ett komplext system av växlar och kugghjul. Under årens gång har flera studier analyserat Antikytheramekanismen mer på djupet och avslöjat de interna mekanismerna och den mekaniserande funktionen hos dess struktur. 
Kort sagt, världens äldsta dator designades för att kombinera babyloniska astronomiska cykler och grekiska astronomiska teorier. Målet: förutsäga himlakropparnas rörelse baserat på den egyptiska solkalendern. Eller kanske inte?

Advertisement

Antikytheramekanismen och gravitationsvågor: den nya studien

Freeth et al./Scientific Reports - 2021

En nyligen genomförd studie utförd av forskare från University of Glasgow ifrågasätter den rådande tolkningen av användningen av Antikytheramaskinen. Med hjälp av avancerade metoder utvecklade inom gravitationsvågforskningen var det möjligt att avslöja att den komponent som ansvarade för kalendern hade 354 eller 355 hål, vart och ett för varje dag på året. Därför inte 365, som i den egyptiska solkalendern, utan 354 eller 355, som i den grekiska månkalendern. Detta är vad Graham Woan, medförfattare till studien, säger:

Precisionen i hålplaceringen krävde förmodligen extremt exakta mättekniker och en otroligt stadig hand för att borra dem. Det är en bra symmetri att vi har anpassat de tekniker vi använder idag för att studera universum för att bättre förstå en mekanism som hjälpte människor att spåra himlen för nästan tvåtusen år sedan.

Världens äldsta dator, från för över 2000 år sedan till idag

Huvudfragment av Antikytheramaskinen, som idag förvaras i Aten, Grekland

Marsyas/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0

De tekniker som utvecklas inom gravitationsvågforskningen har använts, som vi har sett, för att reda ut mysteriet med Antikytheramekanismen. Men bortsett från den faktiska kalendern som detta instrument hade till uppgift att mäta, för mer än 2000 år sedan, är det som är slående dess skapelse. För att få de 354 eller 355 hålen och mäta den grekiska månkalendern krävdes faktiskt en färdighet som inte skulle ses på minst tusen år. För att ha en lika exakt astronomisk klocka hade vi behövt vänta på Giovanni Dondis Astrarium, byggt runt 1300.

Kort sagt, Antikytheramaskinen förblir ett extraordinärt vittnesbörd om det antika Greklands uppfinningsrikedom, såväl som förmågan att kombinera konst, vetenskap och hantverk i en unik artefakt. Det som för många är den äldsta dator som någonsin hittats är därför mycket mer: bevis på en värld som nu har varit försvunnen i mer än 2000 år, men som är mer levande i dag än någonsin tidigare.

Advertisement