En ny varelse har upptäckts i Alaskabukten: den har fler än 200 ben och en väldigt viktig roll

av Titti Carlberg

06 Juli 2024

Freepik

Advertisement

En ny varelse har upptäckts djupt i havet i Alaskabukten, utanför den kanadensiska västkusten. Låt oss tillsammans upptäcka dess märkliga egenskaper och nyckelrollen den spelar i avgrunden.

En ny art av sjögurka har upptäckts

Ett nytt vattenlevande djur, som bor på botten av Stilla Havet, i Alaskabukten, har upptäckts av ett team marinbiologer. Detta är en art med märkliga egenskaper: den har 200 ben och dess färg är rosa

Teamet som upptäckte den består av forskarna Francisco Solís Marín, Andrea Caballero Ochoa och Carlos Conejeros-Vargas, docenter på Institute of Ocean Sciences and Limnology i Mexiko, presenterade den som en ny varelse som rör sig framåt genom att krypa på havsbotten.

Men vad kallas denna tidigare okända varelse? Det är en okänd variant av sjögurkan, med en blek rosaaktig lila färg, den har en lång och slemmig kropp som är utrustad med 214 ben placerade i sicksack och som liknar små rör. Dess vetenskapliga namn som rapporterats i studien, publicerad i Biodiversity Data Journal är Synallactes, men det enklare smeknamnet är  sjögurka McDaniel.

Advertisement

Sjögurkan McDaniel har en viktig roll i havet

Den nya arten sjögurka

Biodiversity Data Journal

Det mer inofficiella namnet är taget från Neil McDaniel, en naturforskarexpert från Kanada som ägnar sig åt studier av marina varelser som koraller, anemoner, svampar och sjögurkor. Liksom andra exemplar av sin art tillbringar McDaniel sin existens med att krypa på jakt efter mat. I verkligheten kan dessa varelser synas på djup som sträcker sig från cirka 21 till 426 meter. För att nära sig använder de sin stora mängd tentakler, med vilka de samlar sediment från sandbotten, inklusive alger och avfall av olika slag.

Forskarna upptäckte att deras aktivitet kan vara väldigt användbar: i allmänhet bidrar sjögurkor avsevärt till det marina ekosystemet, eftersom de är de obestridda "städarna" av avfall som finns i djupet. Det de får i sig filtreras och stöts ut i form av renare sand: själva kosten gör därför att havsbotten är mindre smutsig och fri från rester. Matsmältningssystemet hos sjögurkor orsakar till exempel en ökning av kalciumkarbonat, vilket är användbart för att koraller ska trivas och vara friska.

Egenskaper hos sjögurkan McDaniel

Måtten på den nya McDaniel-arten med en mjuk men överlag solid och grov kropp, är mellan 22-30 cm i längd och den nedre delen av kroppen är något ljusare i färgen. Det som skiljer den från andra sjögurkor är antalet knottror på ryggen. Två rader med rörformade ben 62 i den ena och 45 i den andra i sicksack på kroppens undersida, vilket hjälper den att röra sig på sandiga och steniga ytor i nordöstra Stilla Havet.

Det totala antalet sjögurkor, som också finns i Marianergraven, minskar, men biologer hoppas kunna motverka detta fenomen genom att göra betydelsen av dessa varelser i havets ekosystem känd. Deras arbete, även om det är viktigt, är dock inte tillräckligt för att lösa problemet med undervattensmiljöer, men en stor koloni kan säkert spela en nyckelroll för välbefinnandet i denna livsmiljö.

Advertisement