Här är Skapelsens Pelare som ingen någonsin har sett den: NASA släpper videon i 3D

av Titti Carlberg

08 Juli 2024

Skapelsens Pelare i synligt ljus av Hubble och infrarött av James Webb

NASA, ESA, CSA, STScI; J. DePasquale, A. Koekemoer, A. Pagan (STScI)

Advertisement

Det finns ingen människa som inte har sett Skapelsens Pelare minst en gång i sitt liv. Ända sedan den gjordes känd av rymdteleskopet Hubble har det extraordinära spektaklet av dessa nebulosaformationer fascinerat astronomer och entusiaster. Efter avslöjandena av James Webb Space Telescope har NASA publicerat en ny representation, tack vare vilken det är möjligt att utforska Skapelsens Pelare i 3D. Låt oss se hur.

Skapelsen Pelare, från Hubble till JWST

Den så kallade Skapelsens Pelare ligger cirka 7000 ljusår från Jorden och kallas på detta sätt på grund av den visuella påverkan av visualiseringen, först av Hubble och sedan av JWST, de är i grunden pelare av gas och damm och med tiden bidrar de till bildandet av nya stjärnor.

Skapelsens Pelare är upplyst av ljuset från närliggande stjärnor, även om den närmaste är på cirka 500 ljusårs avstånd. Dessutom består de huvudsakligen av väte och helium och är 5 ljusår långa. Deras öde är nära kopplat till bildandet av nya stjärnor, men inte bara: kontinuerliga stjärnvindar kolliderar med denna nebulosa och eroderar dess beståndsdelar. Det kan ta "några" miljoner år för Skapelsens Pelare att upphöra existera, åtminstone i denna form.

Advertisement

Den nya 3D-visualiseringen av Skapelsens Pelare

Greg Bacon, Ralf Crawford, Joseph DePasquale, Leah Hustak, Christian Nieves, Joseph Olmsted, Alyssa Pagan, and Frank Summers (STScI), NASA's Universe of Learning

Som vi kan se i videon från NASA, låter den nya 3D-visualiseringen av Skapelsens Pelare oss utforska dessa formationer som aldrig förr. För att få denna representation användes data som erhållits från Hubble och James Webb för att möjliggöra större detaljer. Dessutom ger videon utrymme åt både rekonstruktionen i det synliga ljuset som samlas in av Hubble och den infraröda vy som är karakteristisk för JWST. Enligt experterna som bidrog till denna prestation kommer alla människor nu att kunna utforska skapelsens pelare:

Vi har länge velat återskapa Skapelsens Pelare i 3D. Webbdata i kombination med Hubbledata gjorde att vi kunde se pelarna mer detaljerat. Att förstå vetenskapen och hur man bäst representerar den gjorde det möjligt för vårt lilla, begåvade team att anta utmaningen att visualisera denna ikoniska struktur.

Att förstå hur stjärnor bildas, tack vare representationen av Pelarna

Kombinationer av data som erhölls från de två rymdteleskopen Hubble och James Webb, 1995 respektive 2022, gjorde det möjligt att återskapa Skaparens Pelare som ingen någonsin sett den. Men inte bara. Som NASA:s Mark Clampin minns:

Skapelsens Pelare-området fortsätter att erbjuda nya insikter som skärper vår förståelse för hur stjärnor bildas. Och nu med denna nya visualisering, kan alla uppleva detta rika och fängslande landskap på ett nytt sätt.

I videon kan du se en nyfödd stjärna, med sitt karaktäristiska klarröda i JWST:s infraröda ljus. På toppen av den vänstra pelaren kan man se en diagonal stråle som drivs ut från en annan stjärna, också den nyfödd, och så vidare. Med avdrag för de data som används för 3D-rekonstruktionen, råder det ingen tvekan om att NASAs och alla teknikers ansträngningar också är dedikerade, och framför allt, till allmänheten. Tack vare denna nya visualisering kommer det därför vara möjligt att inte bara förstå hur nya stjärnor bildas, utan också fascinera nya generationer av entusiaster och astronomer. Som, i framtiden, kommer att kunna upptäcka mer om detta extraordinära och avlägsna spektakel, men från och med idag på närmare håll.

Advertisement