Kvinnan trodde att djuret som närmade sig henne och hennes dotter var en alligator, men hon hade fel

av Titti Carlberg

05 Juni 2024

Den enorma reptilen som sågs i Florida
Advertisement

En kvinna var ute på en biltur med sin dotter när hon oväntat stötte på det hon trodde var en alligator. Hon hade dock fel.

Advertisement

En ödla på 1,5 meter upptäckt i Florida: den är invasiv

Renee Aland/Facebook

I en video som blivit viral på webben visar en kvinna det hon förmodligen tycker är ett av de mest oväntade och oroande mötena i sitt liv. När hon körde sin bil längs Hillsborough Boulevard i North Port, Florida, USA, med dottern Zoey Marzonie, märket Renee Aland en stor varelse som lugnt gick över vägen.

Hon trodde först att det var en alligator, men det var det inte. Efter att ha stannat bilen tog kvinnan flera kort på det en och en halv meter avlånga djuret. Hon rapporterade sedan iakttagelsen till Florida Fish and Wildlife Conservation Commision och delade bilderna på sitt Facebook-konto. Till sin förvåning upptäckte hon att det inte alls var en alligator, utan en invasin art som kan bli 3 meter lång.

Advertisement

En Asian water monitor korsar en väg i Florida

Vild vattenvaran, Sri Lanka

Carlos Delgado/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Troligtvis är det i verkligheten en "jätteödla" närmare bestämt en asiatisk vattenmonitor. Som Aland berättade på sociala medier, "den var cirka 1,5 meter lång... jag satt och väntade på att den skulle visa sig igen eftersom de inte gör några undersökningar utan några fotobevis. Jag såg den komma ut från skogen nära kanalen vid Hillsborough Blvd, bakom återförsäljaren av Kia och strax söder om Bamboo rd".

I klippet hörs Aland utbrista "den går bara lugnt över gatan", och förbjuder sin dotter gå ut ur bilen eftersom den var ganska nära ödlan. Kvinnan rapporterade också att varelsens ögon inte såg särskilt lugnande ut. Efter att ha lagt märke till reptilen i backspegeln körde hon tillbaka för att försöka se den igen och för att fånga den på fotografi.

Jätteödlan i Florida, mysteriet är ännu inte löst

Pubblicato da Renee Aland su Lunedì 20 maggio 2024

Efter att ha lyckats insåg hon också att monitorödlan verkade van vid att korsa trafikerade vägar. "Jag blev lite förvånad över hur många gånger den försökte gå över men fick vända tillbaka" säger hon. 

Tjänstemännen från FFWCC tror att det var en Varanus salvator, även om det inte räcker med bara videon för att bekräfta det med säkerhet. Teamet av biologer håller dock uppsikt över området för att lokalisera djuret och identifiera det.

Denna ödleart är den näst största på Jorden och kan nå en vikt på 34 kg. I Florida anses den vara invasiv och är, som namnet antyder, hemmahörande i Sydostasien, särskilt i Kina och Indien. Att se en avsiktligt gå över vägen som en vanlig medborgare är verkligen en ovanlig upplevelse som väckte reaktion hos många webbanvändare: "Nej, nej, nej! Detta är en anledning till att jag flyttade från Florida" skrev någon, medan andra skriver att de aldrig sett något liknande. Det finns också de som hävdar att det kan vara någons husdjur som rymt hemifrån. Det finns dock fortfarande mycket mystik kring denna enorma ödla som plötsligt kom ut från skogen.

Advertisement