Anledningen till att det finns en spegel i nästan alla hissar: vi har aldrig undrat över det

av Titti Carlberg

19 Juli 2023

Anledningen till att det finns en spegel i nästan alla hissar: vi har aldrig undrat över det
Advertisement

I de allra flesta hissar finns det en spegel, som du säkert har märkt. Dess funktion är dock inte på något sätt slumpmässig eller syftar till att ta en sista titt på sig själv innan man lämnar huset på väg till ett möte. Anledningen är mycket viktigare och den kan förvåna dig.

via Psychology Today

Advertisement
pixabay

pixabay

Med några få undantag, finns det alltid en spegel i hissar, även en liten är väsentlig. Har du aldrig undrat varför?
Det finns mer än en anledning, varav ingen har med folks fåfänga att göra. Visst, att kunna ta sig en sista titt innan man lämnar byggnaden och går till platsen dit man ska, fixa en oregerlig lugg eller bättra på läppstiftet, är verkligen användbart och bekvämt.
Spegeln i hissen har dock inget med detta att göra.

Vi har alla åkt hiss minst en gång under livets gång, inklusive människor som bor på bottenvåningen och de som fruktar dem djupt. De som bor eller arbetar på de övre våningarna i en byggnad kan inte klara sig utan dem, framför allt inte när de bär på resväskor, paket eller andra tunga föremål.

 

Advertisement

Historiens första hiss

Historiens första hiss

Pexels

Men hur var det förr i tiden, när det inte fanns några hissar? Vi talar om perioden före 1857, då den första prototypen av Elisha Otis patenterades i New York. Därefter spreds den till resten av Europa och övervann medborgarnas initiala skepsis.

I dagsläget finns hissar tillgängliga så gott som överallt, i alla typer av anläggningar. De som inte är rädda för att åka hiss, tar den även när det inte är nödvändigt för att undvika ansträngningen av bara en eller två trappor, eller för att just få en chans att titta sig i spegeln innan ett möte. Men som vi redan har nämnt är det dock inte det som var syftet till att sätta upp en spegel i hissar.
Så vilken är anledningen?

Den riktiga anledningen till en spegel i hissen

Den riktiga anledningen till en spegel i hissen

pexels

Anledningen är relaterad till säkerheten för "hissåkarna". Spegeln låter oss att ha full utsikt av det lilla utrymmet som vi befinner oss i, inklusive vad våra "reskamrater" gör. Detta gör att vi kan förhindra att någon försöker fickråna oss till exempel, och frågan som är relaterad till klaustrofobi är inte mindre viktig, en anledning till att många människor undviker att åka hiss. För dem som mår dåligt av att vara i stängda utrymmen kan en spegel vara till stor hjälp eftersom den ger en känsla av att vara i ett större utrymme än vad det egentligen är.

Dessutom gör dess närvaro att personer med funktionshinder och rullstolsburna kan röra sig lättare, de kan observera sina rörelser och vidta rätt åtgärder. Med andra ord har speglarna en bekväm och betryggande funktion i hissarna, med undantag för utomhushissar, varifrån det bara går att beundra utsikten.

Kände du redan till den verkliga anledningen?

 

 

 

Advertisement