Varför är mitt hem kallt även när jag har värmeelementen på? Här är de främsta anledningarna

av Titti Carlberg

28 September 2023

Varför är mitt hem kallt även när jag har värmeelementen på? Här är de främsta anledningarna
Advertisement

Med höstens och vinterns ankomst sjunker också temperaturerna, trots att det finns väggar som skyddar bostaden mot utomhuskylan känner man av dessa temperatursänkningar. Element som har till syfte att värma upp inomhusmiljön kommer dock till hjälp. I en bostad finns vanligtvis radiatorer som styrs av en enda enhet: termostaten.

Faktum är att det är med termostaten som man reglerar temperaturen i en inomhusmiljö. Genom den är det möjligt att styra uppvärmning och nedkylning, och därmed kunna hålla önskad temperatur i hemmet. Det finns dock ett sätt att ställa in termostaten för att undvika överraskningar på elräkningen.
Låt oss se vad det handlar om.

via Cnet

Advertisement

Termostaten

Termostaten

Pxhere

Termostaten avslöjar temperaturen i den miljö den finns. Genom att styra värme- elelr kylsystemet kan du nå den temperatur du önskar, det är bara att ställa in den. När rätt grader uppnåtts stängs värme- eller kylsystemet av och det är bara att slå på det igen om temperaturen sjunker under den önskade.

Advertisement

Ett sätt att spara

Ett sätt att spara

Pexels

När du bestämmer dig för att starta radiatoren måste du dock vidta några försiktighetsåtgärder. För att säkerställa att temperaturen i bostaden blir den önskade måste man se till att det inte finns några hinder för luftflödet. Ett sätt kan vara att hålla alla dörrar öppna så att värmen sprids jämnt. En försiktighetsåtgärd skulle dock vara att vara noga med att inte lägga något hinder framför värmeflödet, med andra ord ingenting bör placeras framför elementet, för att varmluften ska kunna spridas och inte bara skapa en värmepelare. Detta skulle inte göra annat än att kostnaderna ökar.

Ett vanligt fall som orsakar värmeförlust är relaterat till felaktig isolering av huset. Det är möjligt att golven suger in värmen från elementen och på så sätt hindrar bostaden att värmas upp. En av värmeförlusterna kan dock orsakas av fönstren, som inte är isolerade eftersom tätningen troligen är utsliten och låter varm luft slippra ut. I det här fallet kan du applicera isolerad film på fönserglaset för att bättre bibehålla värmen.
Om du har högt i tak kan det också vara ett problem eftersom värmen tenderar att stiga, i sådana fall tar det mycket längre tid att värma upp rummen.

CORGI HomePlan/Flickr

CORGI HomePlan/Flickr

För att säkerställa att ditt hem är varmt kan du utnyttja termostatens olika möjligheter. En av de mest intressanta funktionerna är att kunna förprogrammera påslagningstiden. Om du låter den stå på hela tiden blir du tvungen att spendera en massa pengar och det kan framför allt hända att när du kommer hem så stängs den av eftersom önskad temperatur har uppnåtts. Istället, om bostaden är tom på folk några timmar om dagen är det bättre att justera temperaturen under de timmarna. Faktum är att du kan välja att stänga av den eller ställa in den på minimum och att den slås på strax innan någon kommer hem.

Kände du redan till detta?

Advertisement