Hur ofta bör man städa badrummet? Här är svaret från experter

av Titti Carlberg

27 September 2023

Hur ofta bör man städa badrummet? Här är svaret från experter
Advertisement

Badrummet är utan tvekan ett av de områden i bostaden som bör städas ofta och noggrant, eftersom det är just i detta rum som vi tar hand om vår personliga hygien och våra fysiologiska behov. Men hur ofta bör man städa det, med särskild uppmärksamhet på toalettstolen? Låt oss ta reda på det tillsammans.

via NBC News

Advertisement
Pexels

Pexels

Hushållssysslor och storstädning av bostaden är extremt personligt: alla ägnar sig åt denna uppgift med en subjektiv frevens, de dagar de föredrar och när de har tid till förfogande. Att ägna sig åt hygienen i de olika rummen, särskilt badrummet, är dock en uppgift som måste utföras med omsorg och konsekvens.

Denna del av bostaden rymmer hygien servicen och det finns många komponenter som inte bör förbises: först och främst WC-stolen, som används flera gånger om dagen, men också handfatet, duschen och badkaret. Att ta hand om allt genom att städa ordentligt kan verka som en riktigt tröttsam uppgift, men det är viktigt att förhindra att mikrober och bakterier bildas på ytor. Som en allmän regel bör det inte gå mer än ett visst antal dagar utan att städa badrummet. Låt oss se hur ofta och hur man bör gå tillväga.

Advertisement

Städa badrummet: här är hur ofta man bör göra det enligt experterna och naturliga rengöringsmedel för hygien

Städa badrummet: här är hur ofta man bör göra det enligt experterna och naturliga rengöringsmedel för hygien

Pexels

Generellt sett rekommenderar experter att man städar badrummet minst en gång i veckan, även om vissa situationer kan kräva särskild och mer frekvent uppmärksamhet. Den beräknade tiden för att slutföra denna syssla kan reduceras avsevärt genom att följa några praktiska råd. Tänk på att antalet familjemedlemmar påverkar kraftigt hur ofta badrummet bör städas: om det är en storfamilj eller om det finns små barn bör hygienen fördubblas, framförallt när det gäller handtag och toalettsitsen, vilka man bör desinficera dagligen.

Det finns naturliga medel för att rengöra toalettstolen utan att tillgripa kemikalier som förorenar miljön. Ett av dessa är borsyra, som ska hällas direkt i stolen och skrubbas med en borste. Om man låter det verka över en natt försvinner fläckarna garanterat. Alternativt kan man använda vitvinsvinäger och bikarbonat, båda utmärkta allierade i hushållshygien: häll en till två koppar vinäger i toastolen, tillsätt en med bikarbonat och låt verka i tjugo minuter innan du spolar. För att göra ren toalettstolens väggar och yta är det bara att skrubba med borsten. På så sätt kommer du inte bara att eliminera kvarvarande smuts utan också befria toaletten från eventuella stopp i röret.

Badrumshygien: hur ofta ska man rengöra de andra komponenterna?

Badrumshygien: hur ofta ska man rengöra de andra komponenterna?

Pexels

Låt oss nu ta itu med de andra komponenternabadrummet: duschkabinen och badkaret bör göras ren minst en gång i veckan, men om kabinen är utrustad med glasdörrar blir det en helt annan sak. Vid varje användning kan det uppstå fläckar och märken som kräver extra skötsel, men om man tar hand om dem direkt slipper man en stor del av arbetet. Om duschen har ett draperi kräver detta en månatlig tvätt i tvättmaskinen.

Även handfatet bör rengöras dagligen, kanske med en våtservett, medan handdukar bör bytas varannan dag och tvättas i 60°, eftersom fukt gynnar bildandet av mögelsvamp och bakterier.

Och spegeln? Tja, torka av den med en mikrofiberduk en gång om dagen för att hålla damm borta och för att göra veckostädningen lättare. Golvet räcker det att man torkar en gång i veckan.

Hur ofta städar du ditt badrum?

Advertisement