Det ofelbara receptet för att få bort kaffefläckar från kläderna

av Titti Carlberg

26 September 2023

Det ofelbara receptet för att få bort kaffefläckar från kläderna
Advertisement

En av de mest kända dryckerna i världen är kaffe. I vissa delar av världen representerar drickandet av en kopp kaffe en ritual, en stund av socialt umgänge och delning. Att dricka ur en kopp är en väldigt enkel gest, men inte utan några besvär. Faktum är att det är lätt hänt att några droppar av den beska drycken hamnar på ens kläder. Det viktiga är dock att man märker det och agerar direkt för om man inte upptäcker fläcken i tid kan det vara svårt att få bort den.

Men det finns ett knep som gör att man kan eliminera fläcken, låt oss se i detalj vad det är för knep och hur det är möjligt att ingripa.

Kaffefläck

Kaffefläck

Kevin Fricke/Flickr

När man får kaffe på kläderna är man övertygad om att man aldrig ska få bort fläcken, att plagget är förstört för alltid. För att eliminera en kaffefläck måste man agera snabbt, för ju längre tid det går, desto svårare blir det att få bort den. Så fort man ser fläcken bör man ta en absorberande tras eller servett och dutta på fläcken med den. Ett av de första försöken är att skölja med kallt vatten, men om det inte fungerar blir det nödvändigt att använda produkter som fläckborttagningsmedel. Om man inte får bort fläcken med de produkterna kan man använda diskmedel.

Advertisement

Diskmedel

Diskmedel

Pexels

Att använda diskmedel för att ta bort fläckar kan vara ett utmärkt sätt, men man måste också lägga till en annan ingrediens som finns i allas hem, nämligen vinäger. Tillvägagångssättet är väldigt enkelt: häll en liter vatten i en balja, läg i plagget och tillsätt en halv matsked diskmedel och en matsked vinäger. Låt det dra i 15 minuter och skölj därefter med varmt vatten. Med detta kommer fläcken bara vara ett minne blott.

Naturliga rengöringsmedel

Naturliga rengöringsmedel

Pexels

Diskmedel kan vara en bra lösning för att eliminera kaffefläckar, men det är en kemisk produkt. Så om man föredrar en naturlig lösning kan ett utmärkt alternativ vara salt. Strö bara ut det på fläcken för att absorbera kaffet, skölj därefter med kallt vatten. Man kan också använda enbart vitvinsvinäger, utan att kombinera det med något rengöringsmedel. Blanda vatten och vinäger i en balja och lägg ned plagget i den. Efter ett par minuter kan du tvätta plagget på det vanliga sättet.

Kände du redan till dessa metoder för att eliminera kaffefläckar eller använder du något annat?

Advertisement