Hemligheten med att få trädgårdsplattorna fläckfria

av Titti Carlberg

27 September 2023

Hemligheten med att få trädgårdsplattorna fläckfria
Advertisement

Det är många som när de bestämmer sig för att köpa hus redan vet hur de vill ha det, det finns de som önskar sig ett stort hus, de som vill ha ett rymligt vardagsrum och de som istället vill ha en trädgård. Den senare måste dock ta itu med skötseln av trädgårdsplattor, vilket är ett grundläggande element för utformningen och estetiken av utomhusutrymmen. Trädgårdsplattor kräver stor omsorg eftersom de ofta utsätts för väderomslag, de blir lätt smutsiga och kan snabbt bli förstörda. 

Det finns dock en hemlighet som har att göra med att få trädgårdsplattorna fläckfria. Låt oss se i detalj hur man går tillväga.

via Tilemerchant

Advertisement

Att rengöra plattor

Att rengöra plattor

PxHere

Trädgårdsplattor spelar en grundläggande roll för att skapa en terass som är trevlig att vistas på. Problemet är dock att de blir väldigt lätt smutsiga och man tvingas utföra ständiga underhåll. Hemligheten med att hålla trädgårdsplattor i gott skick är att upprepa rengöringsprocessen minst en gång om året, dock gärna oftare. 

När man märker att plattorna har blivit mörkare måste man ingripa för att göra dem fläckfria igen. Den första åtgärden att ta, alltför ofta underskattad, är att sopa terassen. Många gånger vill man tvätta den direkt, men om man inte först tar bort smutsen så sprider den sig över plattorna. Efter att man har sopat är det nödvändigt att man tar bort alla skrymmande föremål innan man sätter igång med grovstädningen. Först och främst, för att få en ren trädgård, måste man rycka allt ogräs som tränger upp mellan plattorna, vilket brukar fungera bra med en kratta. Därefter är det bara att utrusta sig med en balja varmt vatten och rengöringsmedel, en borste eller en mikrofibertrasa. Slutligen behöver man en vattenslang för att skölja bort eventuell resterande smuts, kanske dessutom med en skurmopp, för att bli säker på att smutsen verkligen försvinner.

Advertisement

Gammal huskur: vinäger

Gammal huskur: vinäger

Faber - Tile & Stone Care/YouTube

Men vi bestämmer oss ofta för att hitta en alternativ lösning till rengöringsmedel eftersom de är rika på kemikalier. Av denna anledning kan produkter som vinäger användas. Efter att ha tagit bort skrymmande föremål och resterande smuts kan man blanda vinäger och vatten. När lösningen är klar häller man bara helt enkelt ut det över plattorna, se dock till att det blir jämnt fördelat och täcker hela uteplatsen. Efter cirka 20-25 minuter är det bara att skrubba området med en borste, slutligen är det bara att spola rent.

Kände du redan till dessa metoder?

Advertisement