Om du har gammal yoghurt i kylskåpet, oroa dig inte: använd den till det här

av Titti Carlberg

21 September 2023

Om du har gammal yoghurt i kylskåpet, oroa dig inte: använd den till det här
Advertisement

En ingrediens som finns i mångas kylskåp är yoghurt. Det är en mejeriprodukt som är väldigt uppskattad över hela världen för sin utsökta smak och hälsofördelar. De som inte är så förtjusta i mjölk, men behöver en dos kalcium i kroppen, förlitar sig ofta på yoghurten. Dessutom ingår den sockerfria sorten i många olika dieter.

Yoghurt förvaras vanligtvis i kylskåpet, men som vi vet är det lätt hänt att man fyller kylskåpet så mycket att man inte ser produkterna som hamnar längst in. Av denna anledning kan i vissa fall lättfördärvliga produkter som yoghurt glömmas bort och det finns risk att bäst-före-datumet löper ut.

Sedan, när du väl kommer ihåg att du har yoghurt i kylskåpet märker du att datumet för att konsumera den har passerat, men kasta den inte. Faktum är att gammal yoghurt kan användas för andra olika ändamål, inte bara i matlagningen. Låt oss se vilka.

Advertisement

Gammal yoghurt

Gammal yoghurt

EJavanainen/Wikimedia commons

Yoghurt är en produkt som inte saknas i många kök, eftersom den är väldigt mångsidig. Den kan användas till söta och salta tillredningar och den är framförallt bra för hela kroppen. Dess främsta fördel är att den innehåller probiotika, det vill säga nyttiga mikroorganismer som hjälper till att hålla en hälsosam tarmflora. Faktum är att det ofta rekommenderas att konsumera en om dagen eftersom det, förutom att förbättra matsmältningen verkar stärka immunförsvaret.

Advertisement

Vad kan man göra med yoghurt som har passerat bäst-före-datumet?

Vad kan man göra med yoghurt som har passerat bäst-före-datumet?

Marco Verch Professional/Flickr

Ofta, när man inser att yoghurten man har i kylskåpet är gammal slänger man den, man är övertygad om att den är oanvändbar. Naturligtvis är den inte bra att äta, men den har många andra användningsområden. Faktum är att så länge den har förvarats korrekt och inte visar tecken på försämring, kan den integreras i vissa recept. Den vanligaste metoden är att använda den för att marinera kött. 

Lägg köttbiten i yoghurten och tillsätt lite kryddor, jäsningsprocessen hos yoghurten kommer att göra köttet mört och ge det en unik smak. Man kan också använda den till en sås till olika rätter, särskilt orientaliska, som passar perfekt till dess smak.

Den vanligaste användningen är som hårinpackning

Den vanligaste användningen är som hårinpackning

Pexels

När yoghurt är gammal, även om den kan användas i andra tillredningar, är det många som inte litar på den utan slänger den i soppåsen. Det är dock få som vet att den kan användas som naturligt gödningsmedel, som diskmedel och framförallt som hårinpackning.

För att göra det sistnämnda måste du blanda yoghurten med honung och olivolja. När du har skapat inpackningen är det bara att apllicera den i fuktigt hår och låta den sitta i 20-30 minuter innan du sköljer ur den ordentligt. Denna behandling kan mjuka upp torrt, skadat hår.

Kände du till dessa användningsområden för gammal yoghurt?

Advertisement