Ren vit tvätt? Det finns miljövänliga produkter som får dig att glömma blekmedel

av Titti Carlberg

20 September 2023

Ren vit tvätt? Det finns miljövänliga produkter som får dig att glömma blekmedel
Advertisement

När man tänker på ren vit tvätt är det första man tänker på blekmedel. Denna produkt är dock inte bara kemisk och förorenande, utan även väldigt frätande. 
Låt oss titta på några miljövänliga och bättre alternativ.

via Moral Fibres

Advertisement
Pexels

Pexels

Blekmedel kan eliminera fläckar och avfetta ordentligt när det används för att tvätta eller göra ren olika ytor i bostaden, men det är en produkt som absolut inte kan definieras ekologisk. Det finns dock många effektiva och naturliga alternativ till dess användning.

Blekmedel är, som vi alla vet, en förening med en väldigt stark och distinkt lukt, det innehåller 5% av ett ämne som kallas natriumhypoklorit, som har en kraftfull oxiderande effekt. Just tack vare detta gör produkten sitt jobb på ett mångsidigt sätt, från att göra tvätten perfekt vit, till att desinficera ytor och sanera golv och badrum.

Eftersom det är väldigt frätande måste det naturligtvis hanteras med försiktighet och alltid med gummihandskar för att förhindra att det kommer i kontakt med huden.

Som väntat finns det andra medel som inte bara är mindre riskabla än blekmedel, utan framförallt mycket mindre förorenande och lika tillfredsställande.

Advertisement

Miljövänliga alternativ till blekmedel för en ren vit tvätt och ett perfekt rent hem

Miljövänliga alternativ till blekmedel för en ren vit tvätt och ett perfekt rent hem

Pexels

En föredragen lösning till blekmedel är väteperoxid. Med en koncentration på cirka 12% visar det sig vara ett giltigt hjälpmedel för blekning av kläder och hushållsstädning. Tänk på att den du normalt använder för att desinficera ett sår har mycket lägre koncentration, så om du väljer denna som huskur för att desinficera ett sår, kom ihåg att vara försiktig.

Väteperoxid med högre an 12% är förbjudet för hushållsbruk, så ju högre koncentrationen är, desto större måste försiktighetsåtgärderna vara. Men till skillnad mot blekmedel är det en naturlig produkt. Det finns dock andra giltiga val.

Glöm blekmedel med dessa miljövänliga produkter: tvätten blir perfekt vit

Glöm blekmedel med dessa miljövänliga produkter: tvätten blir perfekt vit

Pexels

Ett annat miljövänligt alternativ är natriumperkarbonat, som du kan använda till tvätt, för att förbehandla kläderna och till mattor. Det är dock inte lämpligt för rengöring av golv, eftersom det i kombination med varmt vatten förlorar sin syrehalt och detta upphäver all desinficerande effekt.

Du kan fortfarande använda blekmedel, så länge du håller dig till den milda sorten: till skillnad mot den klassiska innehåller den milda 7% väteperoxid. Det går också bra att använda den i tvättmaskinen för att eliminera dålig lukt och få ren vit tvätt.

Slutligen kan de som gillar naturliga medel och produkter ersätta blekmedel med en eterisk olja: vi pratar om Tea tree oil. Med denna ingrediens rengör och desinficerar du ditt hem perfekt. Det kan användas på golv och i apparater, det är en avgjort mindre aggressiv produkt än blekmedel. För att använda denna eteriska olja måste du hälla några droppar i en sprayflaska som innehåller varmt destillerat vatten.

Kände du redan till dessa naturliga och ekologiska alternativ till blekmedel?

Advertisement