Visste du att lök är en giltig allierad i hushållsstädning? Så här använder du den

av Titti Carlberg

26 September 2023

Visste du att lök är en giltig allierad i hushållsstädning? Så här använder du den
Advertisement

Lök är en ingrediens som är väldigt uppskattad när det gäller matlagning, men det är inte alla som vet att dess användning även kan sträcka sig utöver spisen: visst det är en grönsak, som även är en bra hjälp i hushållsstädningen. Tror du inte på det? Här förklarar vi en alternativ användning av den.

via Step to Health

Advertisement

Egenskaper och hälsofördelar hos lök

Vi vet alla att lök kan skapa vissa svårigheter i köket, framför allt när vi hackar den: dess förmåga att "få oss att gråta" kan göra det komplicerat att använda den som ingrediens, men det finns lösningar för att undvika detta besvär. Det är dock värt att fälla några tårar för att smaksätta sina maträtter med denna populära grönsak som har en avgjort speciell smak.

Även om den huvudsakligen är sammansatt av vatten, stoltserar löken även med viktiga näringsämnen som kostfibrer vilket ger energi till kroppen, C-vitamin, B6 och B9 som har en antioxidantverkan, stöder ämnesomsättningen och bildandet av nya celler och mineraler som till exempel kalcium, kalium och fosfor, väsentliga för hjärt- och skeletthälsa.

Lök innehåller också svavelföreningar som ger den sin skarpa lukt och typiska smak, den har antiinflammatoriska egenskaper och skyddar celler från fria radikaler. Men förutom att vara en grönsak som är nyttig för hälsan, har lök en kraft som vi kanske har ignorerat fram till nu: den är en giltig allierad inom hushållsstädning.
Men på vilket sätt använder man den?

Advertisement

1. Brända kastruller och ris

En av de alternativa metoderna för att använda lök är fortfarande i köket, för att rengöra brända kastruller. Har du varit med om att glömma justera lågan och konsekvensen av det blivit svarta fläckar i botten? Eller låtit pastan koka för länge så den obönhörligen fastnade i botten och skapade mörka rester?

Om det händer kan du skära en lök och låta saften droppa direkt på det drabbade området: det tar ett par timmar innan du ser någon effekt, men genom att torka med en fuktig svamp kommer du att inse hur lätt det är att lösa problemet utan kemiska produkter.

Alternativt, hacka hälften av löken och lägg den i grytan eller kastrullen tillsammans med varmt vatten. Vänta några minuter innan du diskar som vanligt: den kommer att bli perfekt och otroligt ren! Vidare kan samma procedur tillämpas på spis och grillgaller.

Visste du att lök också kan "rädda" ris som du av misstag bränt? I stället för att slänga det kan du lägga en halv lök ovanpå den brända delen: den kommer att absorbera den "rökta" aromen och maten blir perfekt ätbar.

2. Avokado

2. Avokado

Pixabay

Om du är en älskare av denna exotiska frukt, för att sökerställa att den håller längre, placera den helt enkelt i en förseglad plastbehållare i sällskap med rödlök. Rätt arrangemang innebär att man först lägger en halv oskalad lök med "buken nedåt", alltså skalet uppåt och avokaden ovanpå. Dess varaktighet kommer att vara betydligt längre.

3. Naturligt avvisande medel

3. Naturligt avvisande medel

Pixabay

Lök är också användbart för att skydda väcter mot insekter. Du kan skapa en kompost genom att blanda en vitlöksklyfta i en liter vatten och tillsätta några tvålflingor. Du får en supereffektiv blandning. Du kan också strö ut lite hackad lök i trädgården eller i de krukväxter där du lagt märke till ovälkomna gäster. Lukten kommer att hålla dem på avstånd.

4. Fönster blir som nya

4. Fönster blir som nya

Pexels

Lök är ett utmärkt rengöringsmedel för fönster. Processen är väldigt enkel: för att få bort smutsen som har lagt sig på glaset, dela en lök på mitten och använd ena halvan. Passera punkten från vilken saften sipprar ut på fönstret, torka sedan med en fuktig trasa. Fönstren kommer att bli riktigt skinande!

Advertisement

Några andra alternativ för lök i hushållsstädningen

Några andra alternativ för lök i hushållsstädningen

Pixabay

De alternativa användningsområdena för lök slutar inte med det, du kan också använda den till:

  • Ta bort fläckar från kläder: lök verkar ha förmågan att penetrera tyger utan att förstöra dem, tack vare dess antimikrobiella kapacitet. Hacka en och gnugga den direkt på fläcken innan du tvättar plagget.
  • Anti-rost: det verkar också som att denna grönsaksört är fenomenal när det gäller att eliminera rost från metallföremål som knivar, saxar och handtag, gnugga bara löken mot rosten.
  • DIY-färg: lökskal är ett naturligt färgämne och du kan skapa hemgjord färg med några enkla steg.

Vad tycker du om dessa alternativa användningarna av lök? Kände du redan till dem eller funderar du på att testa dem?

Advertisement