Om du har jäst som har passerat sista förbrukningsdatum släng det inte: det är ett universalmedel för din diskbänk

av Titti Carlberg

21 September 2023

Om du har jäst som har passerat sista förbrukningsdatum släng det inte: det är ett universalmedel för din diskbänk
Advertisement

Jäst är en ingrediens som ofta används i köket. Det används främst för att förbereda deg för produkter som bröd, pizza, focaccia och pösiga, mjuka desserter. Jäst är en levande organism som består av bakterier och vilda jästsvampar. Dess huvudsakliga roll i köket är att få degen att jäsa, vilket ger bakade preparat den önskade smaken och konsistensen. Det kan dock hända att man glömmer bort att man har jäst i skafferiet, vilket innebär att det passerar bäst-före-datum. I dessa fall är det bäst att inte använda det i förberedelser, men att slänga det i soppåsen kan vara ett stort misstag, eftersom det kan ha andra funktioner.
Låt oss se vilka.

Advertisement

Jäst

Jäst

Hellahulla/Wikimedia Commons

Om du vill skapa en kaka eller en bakad produkt i ugnen, som bröd eller pizza, är jäst en grundläggande ingrediens. Det är dock, som med alla färskvaror, lättfördärvlig och kan bli dåligt. Av denna anledning är det alltid bäst att konsumera det före det datum som rekommenderas på förpackningen. Förfallodatumet spelar en viktig roll, för om det passeras är det bättre att inte konumera jästen. Först och främst för att det kan ha förlorat sin förmåga att jäsa sockerarter effektivt, vilket innebär att det inte heller kommer att kunna jäsa degen ordentligt.

Dessutom kan felaktigt lagrad jäst lätt bli föremål för bakteriell kontaminering. Så, att konsumera det efter förfallodatumet kan orsaka hälsoproblem, såsom livsburna infektioner. Men om du har gammal jäst hemma behöver du inte slänga det, det har olika användningsområden och du kan använda det speciellt för rengöring av diskbänken.

Advertisement

Hur man använder jäst som har passerat sista förbrukningsdatum

Hur man använder jäst som har passerat sista förbrukningsdatum

ryan lee/Flickr

Hushållsstädning spelar en grundläggande roll, eftersom den bidrar till komfort och välbefinnande, men även till att bevara hälsan. Det är också mycket viktigt att rengöra diskbänken och avloppet i diskhon. Framförallt kan de ge upphov till dålig lukt som invaderar hela bostaden. Det finns många olika kemiska produkter på marknaden som kan rensa, desinficera och parfymera avlopp. Problemet är dock att dessa produkter är rika på kemiska ämnen. Av denna anledning kan naturliga och husmorskurer användas för att hålla avloppen rena, vilket kan utföras med gammal jäst.

 

 

Ingredienser och tillvägagångssätt

Ingredienser och tillvägagångssätt

Curioctopus

För att göra rent avloppet i diskbänken så att det sprider en god lukt behöver du, förutom gammal jäst, några ingredienser som du säkert har hemma:

  • Vinäger
  • Bikarbonat
  • Tandpetare
  • Varmt vatten

Det första du ska göra är att öppna avloppet med hjälp av en tandpetare, naturligtvis efter att ha torkat bort alla eventuella rester först. Sedan är det bara att smula ner jästen i avloppet. Därefter, för att eliminera dålig lukt är det nödvändigt att hälla bikarbonat i avloppet och sist häller du i vinäger som har avkalkningsfunktion. Efter att ha väntat i några minuter på att jästen har löst upp sig helt ska du hälla hett vatten genom röret.

Kände du till denna användning?

Advertisement