Så här rengör man värmeelementen innan det är dags att slå på dem igen

av Titti Carlberg

16 September 2023

Så här rengör man värmeelementen innan det är dags att slå på dem igen
Advertisement

Alla bostadsrätter ska enligt lag ha ett värmesystem, det vill säga ett system för produktion och distribution av värme. Vanligtvis anförtros radiatorer uppgiften att värma upp bostäderna. När årstiden skiftar och vi närmar oss de kallare perioderna under året är det nästan obligatoriskt att slå på dem.

När temperaturen sjunker blir man tvungen att värma upp sin bostad. Det räcker oftast inte med att täcka sig med mycket kläder utan det blir nödvändigt att slå på värmeelementen. Under sommaren är de dock avstängda, så innan de kan fungera igen måste ett noggrant underhåll utföras, men framför allt måste de rengöras.
Låt oss se det bästa sättet att göra det.

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

På grund av sin form tenderar elementen att samla en stor mängd damm. Av denna anledning är det nödvändigt att rengöra dem ofta, eller åtminstone innan du sätter på dem igen, annars kan de fungera dåligt. Det finns ett sätt för att göra ren dem och förhindra att de förstörs.

Advertisement
PeakPx

PeakPx

Innan kylan kommer är det nödvändigt att rengöra alla element i bostaden innan du slår på dem, ta en trasa och för den över hela elementet, för att fånga upp allt damm och även eliminera eventuella spindelnät. Sedan är det bara att blanda varmt vatten och Marseilletvål i en hink. Ett alternativ kan vara att göra en lösning med varmt vatten, vitvinsvinäger och ett halvt glas alkohol. Fukta trasan med en av dessa blandningar och för den över elementet.

Curioctopus

Curioctopus

Efter att ha utfört dessa åtgärder kan det bli nödvändigt att även rengöra insidan av elementet. För att göra detta är det obligatoriskt att stänga av uppvärmningen, ställa en hink under öppningen, täcka golvet med något som suger upp eventuellt vatten och sedan öppna ventilen som finns i änden av elementet och tömma det på vatten. Vid denna tidpunkt är det bara att torka av det och sedan stänga ventilen igen. Nu kommer elementet att fungera perfekt hela vintern.

Kände du redan till detta?

Advertisement