Hur ofta ska man vattna suckulenter för att de inte ska torka ut eller ruttna

av Titti Carlberg

17 September 2023

Hur ofta ska man vattna suckulenter för att de inte ska torka ut eller ruttna
Advertisement

När du går in i en bostad, trots att det är helt möblerat, kan det kännas kalt. För att undvika detta bestämmer man sig ofta att sätta in element som växter, vilka fungerar som förskönande föremål, som skänker färg men även harmoni i miljön. 

För att se till att växterna förblir frodiga är det dock nödvändigt att ha det som definieras "grön tumme", annars finns risken att de torkar ut. För att undvika detta väljer många att skaffa suckulenter, eftersom de anses behöva mindre vård. Men är det verkligen så? Låt oss ta reda på det.

Även om de inte behöver mycket uppmärksamhet behöver de fortfarande vattnas regelbundet för att hindra att de blir uttorkade.

Advertisement

Suckulenter

Suckulenter

Dan Jones/Flickr

Bland alla olika växter som finns är suckulenter bland de mest uppskattade, särskilt av de som är medvetna om att inte ha det som kallas "gröna tummar". Denna typ av växt har det speciella med att bevara vatten i bladen, stjälkarna eller rötterna. Denna anpassningsförmåga till torra miljöer gör dem perfekta för de som inte är bra på att sköta växter. Men om du bestämmer dig för att placera några i ditt hem måste du vidta några försiktighetsåtgärder.

Dessa växter har väldigt tjocka blad så det är lätt att identifiera dem.Den aspekt som gör dem intressanta är att de inte behöver mycket vatten, av denna anledning måste du förstå när och hur mycket du ska ge dem.

Advertisement

Förläng livslängden för en suckulent genom att vara uppmärksam på vattning

Förläng livslängden för en suckulent genom att vara uppmärksam på vattning

Pexels

Livslängden för en suckulent beror på hur mycket vatten den får. Mängden får aldrig överskridas, eftersom det kan leda till att växten blir dålig. Av denna anledning måste du följa några enkla regler för att hålla den levande länge. 

Först och främst måste du fukta jorden och sedan vänta tills den är helt torr innan du vattnar den på nytt. Om jorden är väldigt torr och bladen lite rynkiga är det definitivt dags att vattna den. Det viktiga är att vattnet inte når bladen eftersom det kan orsaka röta. Du måste också vara mycket uppmärksam på platsen där du ställer den. Det är viktigt att den får ljus, men inte för mycket.

pixabay

pixabay

De behöver vanligtvis vattnas en gång i veckan eller varannan vecka. Under vintermånaderna, som vanligtvis är mörkare, behöver suckulenter mindre vatten och därför räcker det med att vattna dem var 3:e-4:e vecka.

Behovet hos utomhusväxter är lite olika. Trädgårdsväxter behöver vatten oftare än de som står inomhus, eftersom de är mer utsatta för atmosfäriska ämnen. Först måste du vänja dem vid de nya förhållandena genom att placera dem på en halvskuggig plats och senare flytta dem till en soligare plats. Under denna process måste du kontrollera jorden ofta och konstant, men framför allt måste du vara säker på att den är väldränerad. Bara på detta sätt kommer dina suckulenter leva länge.

Använder du dessa metoder?

Advertisement