Honung och kanel är utmärkt för att få det att växa nya rötter på växterna: så här använder man det

av Titti Carlberg

26 September 2023

Honung och kanel är utmärkt för att få det att växa nya rötter på växterna: så här använder man det
Advertisement

Krukväxter har en grundläggande roll i en lägenhet eftersom de inte bara gör miljön mer doftande, utan också välkomnande och färgglad. Att sköta växter är dock inte lätt, det hävdas ofta att endast de med gröna fingrar lyckas få dem växa sig frodiga. Ett enkelt sätt att få dem att rota sig är att ta sticklingar.

Sticklingar är en mycket använd teknik för att skapa många andra växter som är identiska med den som identifieras som den huvudsakliga. Det är dock endast ett fåtal som vet att denna produktion ökas genom att använda naturliga ingredienser. Så låt oss ta en titt på metoden för att rota sticklingar.

Advertisement

Ingredienser och tillvägagångssätt

Ingredienser och tillvägagångssätt

Mike Finn/Flickr

För att göra en stickling bör du ta en stjälk eller rotdel från en frodig planta. Detta element tas och odlas separat, för att ge liv åt en ny växt, helt identisk med "moderplantan".

Vanligtvis för att ta en stickling måste du noggrant välja växten från vilken du ska ta en del. Efter att ha snittat är det nödvändigt att ta bort alla nedre blad och lämna de övre intakta. Ibland används kemiska produkter eller hormoner för att få dem att växa frodigt men det är inte nödvändigt, det finns nämligen vissa naturliga ingredienser i de flesta individers skafferi som lätt kan få växter att förökas.

Idag kommer vi att berätta om två ingredienser som lätt finns i de flesta människors skafferi, vilka kan hjälpa oss om vi vill få skotten att rota.

  • Kanelpulver
  • Honung

Den grundläggande aspekten är att noggrant undersöka stjälken eller rotdelen som du har bestämt dig för. Du måste försäkra dig om att den är frisk, för annars kan den nya plantan också få problem. Sedan måste alla blad som finns på den nedre delen plockas bort, eftersom det är viktigt att den är kal i några centimeter.

Bre ett tjockt lager honung på den undre delen av stjälken och doppa därefter den delen i kanel.

Det sistnämnda är för att hålla bakterier borta. Nu är arbetet på stjälken klart och det är dags att gå vidare till behållaren som ska inhysa den. En kruka fylld med jord där man stoppar ner stjälken och en plastpåse över som fungerar som ett litet växthus.

Processen är väldigt enkel, men vi inbjuder dig att titta på videon för en tydlig och omedelbar förklaring av metoden.

 

Advertisement

Rota med aloe vera

Rota med aloe vera

pixabay

Samma process kan utföras i vatten, men honung och kanel är inte de enda ingredienserna som gynnar förökningen av rötterna. Även äppelcidervinäger fungerar utmärkt, för förutom att det är ett utmärkt hormon för växttillväxt håller det bakterier borta.

Ett grundläggande naturligt element för förökning av växter är Aloe Vera, vilken har ett slags gel inuti sina blad som kan blandas med en liten mängd vatten. Doppa helt enkelt spetsen av stjälken i aloe- och vattenlösningen. När rötterna har vuxit ut är det bara att plantera den i jorden.

På dessa sätt kommer du få en frodig växt utan att ha använt kemiska produkter.

Idag har du lärt dig hur man använder naturliga ingredienser för att stimulera dina växter att producera nya rötter. Titta på videon nedan för att lära dig mer om ämnet och se metoden omsättas i praktiken!

Advertisement