5 idiotsäkra knep för att odla en vacker och frodig basilika för dem som inte har gröna fingrar

av Titti Carlberg

13 Juni 2023

5 idiotsäkra knep för att odla en vacker och frodig basilika för dem som inte har gröna fingrar
Advertisement

Hur fungerar det med din skötsel av plantor? För många människor är de så kallade gröna fingrarna en gåva som är allt annat än självklar, så pass att de helt enkelt inte lyckas att få blommor och andra naturliga element i sitt hem eller trädgård att trivas och överleva. Men om lusten att odla något i sitt hem är stark trots att trädgårdsskötsel inte är en passion, misströsta inte: det är möjligt att få märkbara resultat genom att följa några små och enkla knep.

I denna lilla guide vill vi berätta om basilika, en vacker och väldoftande växt, perfekt att ha i köket men inte bara. Hur odlar man den och får den att växa frodigt utan att den vissnar på ett eländigt sätt?

Du kan prova dessa 5 knep som vi listar nedan, de är verkligen inom allas räckhåll. Är du redo att sätta dem i praktiken?

via Fine gardening

Pixabay

Pixabay

1) Välj rätt kruka och position

Var ska man placera basilikaplantan? Krukan bör vara så pass stor och dränerande för att rymma den, den behöver rätt mängd jord för att växa bra. Om du anser det nödvändigt kan du dela upp basilikan i flera plantor och det är bättre att välja en lerkruka istället för en i plast.

Om du har ett ljust utrymme är det där basilikan ska stå, men var försiktig: denna växt ska inte placeras i direkt solljus. Ljust ja, men inte överdrivet, annars är det risk att den skadas!

Sist men inte minst: basilika gillar inte när det blåser, så var noga med att placera den på en plats som är skyddad från drag.

2) Bevattning

Undvik att vattnet stagnerar under plantan, du får inte vattna den för mycket, men inte heller för lite. Känn med ett finger i jorden och om den är för torr är det dags att vattna den. Om den däremot känns lite fuktig är det ännu inte dags för vatten. Var uppmärksam på att bara blöta jorden och inte bladen direkt (vilka du på din höjd kan spraya lite vatten på) och om möjligt ska du helst vattna den på morgonen, för att låta plantan ta upp vätskan på bästa sätt.

3) Vilken sorts jord och hur gödslar man den?

För basilika räcker det med vanlig jord, förutsatt att den är väldränerad. Till den kan du lägga expanderad lera i botten på krukan, och för bästa resultat kan du tillsätta flytande organisk näring i bevattningsvattnet två gånger i månaden.

 

Advertisement
Wallpaperflare

Wallpaperflare

4) När ska man skörda och hur?

Det är inte alltid rätt tidpunkt att skörda denna älskade och väldoftande basilika; det ska göras mellan juli och augusti, helst tidigt på morgonen. En varning dock: när du skördar ska du inte plocka enskilda blad utan hela stjälken och de ska nypas av med fingrarna, inte med sax eller kniv för att bevara dess typiska arom.

5) Vad ska man göra med blommorna?

Det är helt normalt - liksom ett gott tecken - att basilika blommar. Du måste dock, tyvärr, nypa av de vita blommorna för att bladen ska kunna användas till fullo. Det stämmer: det är viktigt att nypa av toppen innan de vita blommorna, som utmärker denna växt, visar sig.

Detta är enkla men värdefulla råd, tack vare vilka du kommer att kunna njuta av en frodig basilikaplanta, långlivad, hälsosam och väldoftande, en utmärkt allierad till många recept men inte bara! 
Får du lust att utmana dina gröna fingrar nu?

 

Advertisement