Säg farväl till insektsmedel: här är naturliga medel mot bladlöss

av Titti Carlberg

24 September 2023

Säg farväl till insektsmedel: här är naturliga medel mot bladlöss
Advertisement

Den som har en köksträdgård eller trädgård finner sig förr eller senare att slåss mot de så kallade "lössen på växterna". Dessa små insekter producerar ett sockerhaltigt sekret som kallas honungsdagg. Det senare orsakar i sin tur sotmögel, en svampsjukdom som visar sig med en grådaskig färg. Ofta är det myror som transporterar dessa parasiter till växter, eftersom de är förtjusta i honungsdagg. Därför, om du lägger märke till myror som kommer och går, är det bäst att kontrollera att det inte finns några andra "ovälkomna gäster".

Fram tills nu, för att eliminera problemet, har vi alltid använt giftiga kemiska insekticider, som även är giftigt för värdefulla insekter, till exempel bin. Lyckligtvis finns det helt naturliga medel mot bladlöss.

via gardenbetty.com

Advertisement

Neemolja

Neemolja

pixabay

Denna helt naturliga olja har kommit in i trädgårdar och odlingar hos många entusiaster och lantbrukare: det är en vegetabilisk olja som utvinns från frön från det tropiska Nim-trädet. Denna olja är särskilt effektiv mot bladlöss: förbered bara en lösning av neemolja (15ml per liter vatten), vattna och spraya den på de drabbade områdena.

Advertisement

Beskärning

Om det inte handlar om några livskraftiga delar på plantan och om angreppet är lätt att lokalisera, kan du gå vidare med beskärning. På så sätt elimineras den drabbade delen av växten fysiskt, vilket begränsar spridningen till resten av växten.

Vitlök och lök

Vitlök och lök

pixabay

Effektivt mot vampyrer, utmärkt även som insekticid, vitlök är verkligen exceptionellt. Lägg en hel oskalad vitlök i en kastrull med en halv liter vatten, låt det koka upp och låt det koka i 5 minuter, sedan är det klart. Låt det svalna innan du häller det i plantan, utan att låta det nå bladen. Detta är ett föreyggande medel mot bladlöss. Proceduren är densamma med lök, men i det fallet måste du använda bladen.

Chili

Capsaicin i chilipeppar är ett bra skadedjursbekämpningsmedel. Mixa 4 hela chilipeppar i 250 ml vatten tills du får en slät vätska. Låt vila under natten, filtrera blandningen och häll allt i en sprayflaska. Spraya på insektsangripen jord. 

Med Marseilletvål behöver du 500 ml vatten och en sked av produkten i pulverform. Smält tvålen, låt den svalna och spraya den sedan på jorden. Detta medel är både avvisande och inekticid.

Vattenbesparing

Vattenbesparing

pixabay

Som en förebyggande åtgärd mot bladlössangrepp finns vattenbesparing: faktum är att de som lättast drabbas av bladlöss är de växter som får för mycket vatten. Se till att du ger rätt mängd vatten till dina växter, även med hänsyn till årstid och typ av jord.

Ett sista tips mot bladlöss: om du lägger märke till dem i din trädgård eller odling, agera direkt. Dessa insekter häckar mycket snabbt och det kan sluta med ett stort problem att hantera!

Advertisement