Letar du efter ett effektivt bekämpningsmedel för dina orkidéer? Detta naturliga DIY-medel är idealiskt

av Titti Carlberg

25 September 2023

Letar du efter ett effektivt bekämpningsmedel för dina orkidéer? Detta naturliga DIY-medel är idealiskt
Advertisement

Letar du efter ett sätt att skydda dina orkidéer från angrepp av parasiter och insekter som kan skada dem? Trädgårdsexperter rekommenderar en helt naturlig huskur för att skydda dessa växters hälsa.
Låt oss se vad det handlar om.

via Taman Orchid/Youtube

Advertisement

Orkidéer, fascinerande växter fulla av mening

Orkidéer är en stor släkt av blomväxter med över 20.000 arter och otaliga hybrider och sorter. De producerar några av de mest fascinerande blommorna i naturen, som vi kan hitta var som helst över hela världen, även om de flesta orkidéarter växer i varma och fuktiga klimat. De är underbara växter, med en historia rik av betydelse på både botanisk och kulturell nivå, och en symbol för kärlek, skönhet och renhet.

Skötseln av orkidéer, vilka kan få olika färger, kan variera beroende på art, men i allmänhet kräver de jord, ventilation och bra belysning, samt fuktkontroll. Det finns olika medel att köpa för att säkerställa en hälsosam och frodig tillväxt, men detta resultat kan också uppnås tack vare användningen av mycket effektiva naturliga ingredienser. En av dessa ingredienser kräver bara två väldigt billiga och lättillgängliga produkter, som du kan hitta på vilken stormarnad eller i vilken livsmedelsbutik som helst.

Advertisement

Naturligt bekämpningsmedel för dina orkidéer: detta är de nödvändiga ingredienserna

Naturligt bekämpningsmedel för dina orkidéer: detta är de nödvändiga ingredienserna

Taman Orchid/Youtube screenshot

Vad du behöver för att skapa ett eget bekämpningsmedel så att du kan ta hand om dina orkidéer är:

 • En lufttät behållare
 • Vatten
 • Skal från en mango
 • Sex vitlöksklyftor
 • En mixer
 • En spraydispenser
 • En sil

När du har plockat fram allt du behöver är det dags att gå vidare till tillvägagångssättet. Låt oss se stegen för att göra denna supereffektiva förening.

Hur du skapar ett bekämpningsmedel för orkidéer: tillvägagångssätt

Hur du skapar ett bekämpningsmedel för orkidéer: tillvägagångssätt

Taman Orchid/Youtube screenshot

Processen är väldigt enkel och kräver inga komplicerade steg: det första du ska göra är att skala mangon, lägg sedan skalet i behållaren med vatten. Därefter är det dags att skala och hacka eller mixa vitlöken och lägga ned det i behållaren. När detta är gjort är allt du behöver göra att stänga den lufttäta behållaren och vänta i 24 timmar.

När den nödvändiga tiden har gått ska du filtrera blandningen genom en sil och hälla allt i en sprayflaska: ditt naturliga bekämpningsmedel är klart, nu är det bara att spraya det direkt på dina orkidéer.

Ett medel som inte bara är ekonomiskt, utan också ekologiskt: efter att ha provat detta medel som rekommenderas av experter i trädgårdsbranschen, kommer det inte längre vara nödvändigt att köpa dyra och förorenande kemiska produkter.

Andra effektiva naturliga bekämpningsmedel för att ta hand om orkidéer

Utöver den vi redan har visat finns det andra naturliga medel som du kan prova för att hålla parasiter borta från dina orkidéer. Bland dem finns:

 • Kanel: en väldigt vanlig krydda, vars olja kan förhindra spridning av svampar och bakterier, vilket du lätt kan strö över växten
 • Neemolja: ursprungligen indisk, känd för sin sammandragande men också svampdödande egenskaper, och därför ett utmärkt naturligt insektsmedel. Efter att ha spätt ut det i vatten är det bara att spraya det direkt på orkidéerna.
 • Denaturerad alkohol: spraya 2-3 gånger om dagen för att eliminera kvalster.
 • Natriumbikarbonat: är särskilt effektivt mot svamp. Rör ut en sked bikarbonat i vatten och spraya det på växten.
 • Avkok på vitlök och chilipeppar: användbart för att hålla vissa insekter på avständ. Efter att ha rört ut kryddorna i vatten är det bara att spraya det på växten.

Dessa naturliga medel mot parasiter ska appliceras över hela växten. Det kommer visa sig vara väldigt effektivt för att skydda den. Varför inte prova? Dina orkidéer kommer att tacka dig!

Advertisement