Häll inte bort vattnet du har kokas potatisen i: det finns många användningar för det i hushållet

av Titti Carlberg

22 September 2023

Häll inte bort vattnet du har kokas potatisen i: det finns många användningar för det i hushållet
Advertisement

Det finns många saker som vi automatiskt slänger men som istället skulle kunna återanvändas för oanade användningar: en av dessa är vattnet som potatisen kokas i. I stället för att hälla ut det i diskhon finns här intressanta sätt att använda det till.

via Romagnoli F.lli Spa

Advertisement

Hur många gånger har det hänt att du har läst någon information och upptäckt att du kunde ha använt någon hushållskomponemt för ett ändamål som du aldrig har tänkt på? Faktum är att vi alla har flera föremål som är mer mångsidiga än vi känner till, vilka kan hjälpa oss på en mängd olika sätt, utan att vara begränsade till deras specifika användning. Detsamma gäller ingredienser och material som vi kan återvinna, vilket vi aldrig har tänkt på.

Ett av dessa är vattnet vi kokar potatis i: när potatisen väl är klar och vi njuter av den vid matbordet, vad händer med det heta vattnet? Vi häller naturligtvis ut det i diskhon, och genom att göra det ger vi upp några intressanta sätt att återanvända det.
Låt oss se vilka.

Advertisement

Potatisvatten: en utmärkt ansiktsbehandling, men inte bara

Potatisvatten: en utmärkt ansiktsbehandling, men inte bara

Pexels

Vattnet du kokade potatisen i kan du använda till en fantastisk ansiktsbehandling. Fukta en bomullsdiskett som du duttar upprepande gånger på ansiktet och massera lätt. Du kommer att inse att din hud blir tacksam och du ser att din hy blir mer skinande, denna kur är också användbar för att lindra rodnad efter rakning: värt att prova!

Detta ämne är inte bara bra för att rengöra din hud, utan också för att polera silver och bestick gjorda av detta material, doppa dem direkt i potatisens kokvatten och vänta en dryg timme. Efter att ha sköljt dem kommer du att märka att de är mycket blankare. 
En annan användning är att blanda vattnet med mjölk för att göra en utsökt potatismos eller alternativt för grönsaks- och varma buljonger, men det finns ytterligare ett sätt att dra nytta av det.

Visste du att du kan använda potatisvattnet till att göra pizza? Vänta tills det har svalnat innan du häller lite i pizzadegen för att få en mjukhet som aldrig uppnåtts tidigare!

Vad händer om du använder potatisvatten till dina växter? Så här gör du

Vad händer om du använder potatisvatten till dina växter? Så här gör du

AI Generated - Psycode

Slutligen är potatisvattnet utmärkt att använda i trädgårdsarbete: det nykokta vattnet har visat sig vara ett utmärkt ogräsmedel, eftersom det frigör stärkelse. För att dra fördel av denna komponent, häll det i de yttre områdena av din trädgård, men ändå nära rabatterna för att undvika bildning och tillväxt av ogräs.

Inte bara det: förutom stärkelse är potatis rik på kalium, en mycket hälsosam förening för växter. Att använda det i trädgården kräver dock frånvaro av natrium, så för att kunna återvinna vattnet måste du se till att det inte innehåller salt. Om du inte tillsatte något under tillagningen, vänta tills det har svalnat innan du vattnar dina groddar, detta håller rötterna friska.

Kände du redan till dessa alternativa användningsområden för potatisvatten?

Advertisement