Att fästa ett rör med varmt lim på låset kan rädda dig från ett obehagligt besvär

av Titti Carlberg

16 Juli 2023

Att fästa ett rör med varmt lim på låset kan rädda dig från ett obehagligt besvär
Advertisement

När man ska låsa upp ett lås bör man alltid vara försiktig, nyckeln kan ha försämrats under tidens gång och blivit väldigt ömtålig. I dessa fall, när du sätter den i nyckelhålet och vrider på den, är det bäst att du gör det försiktigt, nyckeln kan brytas av och blockera låset, vilket därmed hindra dig att gå in eller ut.

Den enda lösningen på detta är att ringa en låssmed, som kan ingripa med branschens verktyg. Det finns dock en mycket snabbare och bekvämare metod som gör att du enkelt kan frigöra dig från situationer av denna typ. 
Låt oss se vilken.

via Revolar

Advertisement
2ديفيد عادل وهبة خليل/Wikimedia Commons

2ديفيد عادل وهبة خليل/Wikimedia Commons

Det är lätt hänt att man sticker in nyckeln i låset till en dörr, grind eller ett hänglås, och känner ett lätt motstånd. Oftast är man dock inte speciellt uppmärksam på motståndet, utan man vrider nyckeln med mer kraft än man borde, i hopp om att aktivera mekanismen, men på det sättet riskerar man bara att blockera allt, bryta av nyckeln så att ena halvan fastnar inne i låset.

Många beväpnar sig då med uppfinningsrikedom och försöker dra ut nyckeln med hjälp av en magnet eller järntråd, men lösningen på problemet verkar bara vara en: att ringa en låssmed. Den senare kan dock begära en hög summa pengar för sitt arbete, så därför blir det nödvändigt att söka alternativa lösningar.

En första lösning kan vara att använda en skruvmejsel och en spik. Det första är att se till att låscylindern är blockerad och att den del av nyckeln som har fastnat inuti låset kan nås med hjälp av spiken. Du kan också använda smörjmedel, vilket gör nyckeln halare och blir lättare att dra ut med hjälp av en magnet.

Det finns dock en mycket snabbare och mer praktisk metod, vilken går ut på att använda varmt lim. Men hur går man tillväga?

Advertisement
Att fästa ett rör med varmt lim på låset kan rädda dig från ett obehagligt besvär - 2

Det är ganska lätt att dra ut den avbrutna nyckeln med hjälp av pinnen som finns i limpistolen. Smält helt enkelt spetsen av limstiftet med en värmekälla, därefter för du försiktigt in den i låset och tryck så hårt du kan så att nyckeln fastnar i limmet.

Nu är det bara att känna efter att stiftet är i kontakt med den trasiga nyckeln och sedan vänta på att limmet ska torka. Sedan är det väldigt enkelt att dra ut den trasiga nyckeln.

Kände du redan till den här metoden?

Advertisement