Detta är varför många människor lämnar en flaska vatten framför ytterdörren

av Titti Carlberg

15 Juli 2023

Detta är varför många människor lämnar en flaska vatten framför ytterdörren
Advertisement

Har du aldrig sett fulla vattenflaskor stå på marken utanför bostäder och butiker? Det kan verka som bortglömda flaskor eller lämnats där för att användas av någon som behöver dem, men anledningen till att folk placerar ut dessa flaskor är en annan. Denna sed har ett ursprung som föddes för många år sedan, men kanske på grund av dess effektivitet har den nått alla delar av världen och har tillämpats i praktik under en lång tid.
Låt oss se anledningen.

via Timeout

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Låt oss börja med att säga att det är en riktig, ganska vanlig sed att placera en eller flera vattenflaskor av plast utanför ytterdörren.

Vi brukar se att vissa människor har beteenden som verkar konstiga och meningslösa, eller odlar ovanliga vanor kopplade till lika speciella seder. I det här fallet gör de som följer denna övertygelse det av en specifik anledning.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det är inte ovanligt att man stöter på dessa föremål placerade framför ytterdörren till en bostad eller utanför vissa butiker. Men vad är de till för?
Målet är att motverka "oönskade besök" och förhindra att något som anses vara ganska irriterande händer.

Därför har det inget att göra med viljan att bjuda törstiga förbipasserande på lite vatten och motivet är inte heller kopplat till någon folklig vidskepelse, utan är inspirerad av en precis övertygelse om att det borde lösa ett av de problem som handlare och boende på nedervåningen ofta måste slåss mot.

Anledningen till den märkliga seden: detta är varför folk ställer en flaska utanför ytterdörren

Anledningen till den märkliga seden: detta är varför folk ställer en flaska utanför ytterdörren

Pixabay

Anledningen till att butiksinnehavare, invånare och de som har en trädgård använder detta trick är på grund av vissa herrelösa djur: katter. Faktum är att kattdjuren som lever på gatan har för vana att närma sig hus och butiker för att "märka revir" med sina behov.

Detta kan skapa ett visst obehag, mycket på grund av den stickande lukten som värmen tenderar att intensifiera. Således tror man att genom att placera flaskor med vatten nära ingången kan katter hållas borta som, när de speglar sig i det blanka materialet skulle bli skrämda av sin egen reflektion och springa därifrån. 
Men stämmer det verkligen?

Effektiv sanning eller en populär tro?

Effektiv sanning eller en populär tro?

Curioctopus

Denna tro verkar komma från Japan och har sedan spridit sig till resten av världen. Men fungerar det verkligen eller är det bara en legend?
I verkligheten har vetenskapen aldrig bekräftat sanningen eller effektiviteten i denna tro, så trots att denna praxis används i stor utsträckning kanske den inte är så framgångsrik som folk tror.

Även om det inte finns några vetenskapliga bevis för detta, fortsätter miljontals människor att placera flaskor framför sina hem, påverkade av denna traditions popularitet.

Faktum är att katter inte alls skräms av sin egen reflektion, men de gillar inte vatten, vilket är ytterligare en anledning till att det här tricket felaktigt tros fungera.
Kände du till denna sed?

Advertisement