Om du ser detta på stranden, gå därifrån: vad det är och varför du behöver uppmärksamma det

av Titti Carlberg

15 Juli 2023

Om du ser detta på stranden, gå därifrån: vad det är och varför du behöver uppmärksamma det
Advertisement

Att promenera på stranden, ligga under solen, gräva hål och bygga sandslott är det mest avkopplande man kan tänka sig när man blundar och inbillar sig att man är vid havet. 

Just här måste dock uppmärksamheten ägnas åt närvaron av något speciellt som du aldrig bör röra. Låt oss se vad det handlar om.

via Idscaro

Advertisement
Hans Hillewaert/Wikimedia commons

Hans Hillewaert/Wikimedia commons

Gömt i sanden på stranden kan man ofta hitta konstiga föremål, som skalrester, färgade småstenar, men också som avfall eller skräp som inte har slängts i utplacerade sophinkar av förbipasserande.

Bland dem finns det något annorlunda som man kanske inte kan identifiera och som kan se ut som en bit plast. Men se upp: det kanske inte är det.

Advertisement
 Eduardo Marchese/Twitter

Eduardo Marchese/Twitter

Om du skulle råka få syn på en av dessa i sanden kan nyfikenheten och frestelsen att ta reda på vad det är och att röra vid den, vilket du inte borde göra.

Du har säkert redan sett en, utan att veta vad det är. Vid första anblicken kan dess utseende ge uppfattningen om ett material med en hård textur, som en plastbit som har hamnat i sanden av misstag, men i verkligeheten känns den ganska gummiaktig vid beröring. Men vad är det egentligen?

Eduardo Marchese/Wikimedia commons

Eduardo Marchese/Wikimedia commons

Faktum är, även om du aldrig skulle tro det, så handlar det om ägg. Det stämmer: de produceras av ett blötdjur med namnet Neverita Josephinia, när äggen läggs bildar de ett band, inuti vilket äggen är fästa vid varandra. När honorna släpper dem i havsvattnet fastnar de oftast på stenarna, men det är också vanligt att se dem i sanden i en ihopformad massa som vi lätt kan missta för avfall.

Gömda inuti denna märkliga massa finns äggen, som är minimala till storleken, vilka har en särskilt livlig färg, som bleknar från grönt till gult. Deras storlek är ungefär en till två millimeter, men låt oss se hur blötdjuret, som de tillhör, ser ut.

Hans Hillewaert/Wikimedia commons

Hans Hillewaert/Wikimedia commons

Neverita Josephinia, särskilt utbredd i Adriatiska havet, har ett skal som sträcker sig från 2 till 5 centimeter och har en ganska bred öppning. Mycket likt sniglarnas, den definieras ofta som ett skal och färgen är vanligtvis mörkbrun. Den verkar len vid beröring och dess yta är dekorerad med olika koncentriska linjer. I allmänhet lever detta blötdjur på grunda vatten och livnär sig på andra blötdjur, vilket gör den till ett rovdjur. Den fäster sig vanligtvis på andra skal och är ofta ansvarig för hålen på de skal vi hittar övergiva på stranden.

Äggen läggs vanligtvis på våren, men kläcks på sommaren när vattentemperaturen blir varmare. Om du skulle råka få syn på en, släng den inte i sophinken för att du misstar den för skräp och undvik helst att plocka upp den för att observera den närmare: det är inte farligt för dig, utan för äggen, eftersom du riskerar att skada dem.

Har du någonsin sett någon på stranden?

Advertisement