Denna orange prick dyker upp då och då på din mobiltelefon: vet du vad den indikerar?

av Titti Carlberg

17 Juli 2023

Denna orange prick dyker upp då och då på din mobiltelefon: vet du vad den indikerar?
Advertisement

Vid det här laget använder i stort sett alla människor en smartphone och vi har med tiden provat och bytt många modeller. Några har säkert råkat se en detalj på displayen som de inte har lyckats identifiera: det är en prick i det övre högra hörnet, som kan vara grön eller orange
Låt oss ta reda på vad det är för prick och vad den indikerar.

via Business Insider

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Som vi alla vet bör valet av mobiltelefon göras efter egen smak och baserat på det operativsystem man gillar bäst eller som man vill välja som sin första smartphone-upplevelse. Här faller besluten mellan Android och iOS och, genom att välja det senare, kommer preferensen att hamna på en Apple eller iPhone.

Denna mycket populära mobiltelefon tillhör kanske majoriteten av människor, eller i alla fall en stor del av kunderna som, när de väl har provat en, vanligtvis inte väljer en annan typ av telefon i fortsättningen. 

Det är dock inte alla som har lagt märke till den konstiga pricken som dyker upp längst upp till höger på displayen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Efter uppdateringen hos iOS 14 är det faktiskt möjligt att lägga märke till dessa färgade prickar i meddelandefältet, som indikerar enhetens exakta aktivitet. När de lyser kan de anta en grön eller en orange färg och uppenbarligen inte slumpmässigt.  

Dessa små indikatorlampor föreslår ett speciellt tillstånd i telefonen, men många människor vet fortfarande inte vad det är. Så låt oss förtydliga och upptäcka vad de är till för och varför.

Curioctopus

Curioctopus

Låt oss börja med att säga att denna färgade prick, skapad av Apple, har att göra med integritet. Alla som äger en Mac-dator vet att en grön led-indikator lyser när webbkameran är på.

Efter uppdateringen till iOS 14 händer samma sak på iPhone när kameran aktiveras, både internt och externt. Uppenbarligen kommer användaren att inse när han/hon fotograferar, men vad de kanske inte inser är att någon applikation gör det i hans/hennes ställe. Tack vare denna indikator har det blivit möjligt att upptäcka det.

Pixabay

Pixabay

Men vad betyder det när pricken är orange? I det här fallet indikeras användningen av mikrofonen. Genom att starta en inspelning, använda röstmemo-appen eller Siri, skicka ett röstmeddelande på WhatsApp eller använda dikteringsfunktionen kommer du att lägga märke till den runda lysdioden. Om en app har tillgång till din mikrofon när du inte använder den, vet du det tack vare den här lilla orangefärgade pricken som hjälper till att bevara dina konversationer och din integritet
För att ta reda på vilken det är, gå bara till kontrollcenter

Om du använder mikrofonen och kameran samtidigt, till exempel när du spelar in en video, visas bara den gröna pricken.
Har du någonsin lagt märke till förekomsten av dessa små indikationer? Kände du redan till deras funktion?

Advertisement