Lås upp din smartphone med ditt andetag: nu lanseras det en ny igenkänningsfaktor

av Titti Carlberg

20 Januari 2024

Lås upp din smartphone med ditt andetag: nu lanseras det en ny igenkänningsfaktor
Advertisement

Vi har flera alternativ för att låsa upp sin smartphone, och nu kan vi få en helt ny till vårt förfogande: andedräkten. Här berättar vi hur och varför.

Advertisement

Ens andetag skiljer sig från andras

Ens andetag skiljer sig från andras

Pexels

Vi vet alla hur viktigt det är att låsa sin smartphone: i händelse av förlust kan detta skydda ens integritet och känslig data, men det kan också förhindra att bekanta till oss har tillgång till mobilen när vi lämnar den utan uppsikt. Vi har tillgång till många alternativ för att låsa den: numerisk PIN, linjesekvener, fingeravtryck och ansiktsigenkänning. Och nu är en otrolig ny metod på väg: ens andetag.

Det stämmer: uppenbarligen är vår "andning" unik, på samma sätt som våra fingeravtryck, vilken gör den lämplig för att säkra enheten. Om du tror att vem som helst kan andas på din smartphone för att låsa upp den tror du fel: telefonen kommer bara identifiera ditt oefterhärmliga andetag

Mahesh Panchagnula från Indiana Institute of Technology Madras, upptäckte av en slump att en individs andetag inte är lik en annan människas. Forskningen han hade påbörjat, hade från början ett helt annat mål: att förstå om man genom att undersöka någons andetag kunde upptäcka underliggande andningsproblem.

Advertisement

Artificiell intelligens undersökte 94 deltagares andetag i en studie

Artificiell intelligens undersökte 94 deltagares andetag i en studie

Freepik

Forskarteamet involverade 94 deltagare och, med hjälp av en lufttryckssensor registrerade 10 olika utandningar av var och en, samlade i en enhet som registrerar atmosfäriska variationer upp till 10.000 gånger per sekund. Därefter överlämnades resultaten till en artificiell intelligens-modell för analys. Genom att observera de insamlade uppgifterna insåg forskarna att utandningstestet kunde vara användbart, inte bara för att upptäcka eventuella andningsproblem, utan också för att identifiera människor, med fokus på flödet av luft som släpps ut snarare än på dess sammansättning.

Luftflödet har visat sig vara unikt eftersom det i var och en av oss beror på morfologin i näshålan, svalget och struphuvudet. Eftersom olika personers luftvägar inte kan vara identiska är det självklart att flödet också blir individuellt och oefterhärmligt. Vid denna tidpunkt vände Panchagnula sin forskning mot att fördjupa sig i denna aspekt och tränade AI att känna igen de olika utandningarna. Efter att ha gjort detta var det möjligt att verifiera om varje nytt andetag tillhörde en specifik deltagare, med en precisionsprocent på 97%.

Ditt unika andetag kan låsa upp din smartphone

Ditt unika andetag kan låsa upp din smartphone

Freepik

Ytterligare ett test med högre svårighetsgrad gjorde att andelen låg på cirka 50%. Testet krävde att AI skulle kunna identifiera en given persons utandning utan att tidigare ha registrerat den och sedan tilldela den till en av de två föreslagna försökspersonerna. Framgångsfrekvensen var därför en av två. Faktum är att andetaget skulle kunna användas som biometrisk igenkännig när man använder en smartphone.

Biometrik är den teknik som används för att identifiera en given person, som för närvarande inkluderar Touch ID, det vill säga fingeravtrycksskanning, röstigenkänning, ansiktsigenkänning och skanning av iris. Detta är dock inte de enda biometriska parametrarna som gör oss unika och att blåsa på sin smartphone för att få enheten att känna igen en kan vara en inte särskilt avlägsen utsikt. Men som alla andra icke replikerbara system kommer ingen annan kunna få tillgång till mobiltelefonen om ägaren till den avlider, om det inte skapas ett system för att simulera samma andetag.

Men hur pass tillförlitligt kommer detta system att vara? Innan man integrerar denna oöverträffade sensor inom teknikområdet, men också i till exempel fordon, kommer det att behövas ytterligare tester och kontroller för att förstå och lösa möjliga problem eller "störningar" som orsakas av andetag från personer som befinner sig i närheten.

I vilket fall som helst är detta ganska intressanta utsikter, eller hur?

Advertisement