Vad händer med din hjärna när du äter på färgade tallrikar? Detta skulle du aldrig ha föreställt dig

av Titti Carlberg

28 Juli 2023

Vad händer med din hjärna när du äter på färgade tallrikar? Detta skulle du aldrig ha föreställt dig
Advertisement

Ett av de ämnen som diskuteras mycket i alla hem handlar om mat. När man sätter sig till bords vill alla ha den rätta mängden mat till sig själv, alla behöver olika portioner, det finns de som bara blir nöjda om de får en helt fylld tallrik och de som nöjer sig med lite.

Den visuella effekten spelar en grundläggande roll när man äter, det är inte bara storleken på portionen som räknas, utan även färgen på tallriken. Faktum är att om du vill gå ner några extrakilon kanske du bör överväga att äta på färgglada tallrikar.
Låt oss se orsaken till det i detalj.

 

via Washington Post

Advertisement
Pexels

Pexels

Vi behöver alla äta, men det finns de som ibland överdriver en lång period för att sedan behöva banta. Att genomgå en viss diet med små portioner är dock inte lätt, man måste hitta knep för att lura sinnet och få det att verka som att man äter mer än vad man gör.

En studie från Cornell University, publicerad i Journal of Consumer Research, har visat att om det finns en tydlig kontrast mellan färgen på tallriken och den maträtt som äts, är det tydligt att man tenderar att bli mätt fortare och följaktligen äter mindre.

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Gruppen av forskare hävdar därför att om färgen på maten och den på tallriken är likartad, kommer de intagna portionerna att vara cirka 20% rikligare. När man äter är det viktigt att en tydlig kontrast framträder mellan maträtten och tallriken, eftersom det då bildas ett stopp i sinnet på en perceptuell nivå. På så sätt förstår folk hur mycket de äter.

Visste du att en kontrast begränsar mängden mat du äter?

Advertisement