Hur många ägg kan man äta på en vecka? Antalet är inte det vi tror

av Titti Carlberg

17 Juli 2023

Hur många ägg kan man äta på en vecka? Antalet är inte det vi tror
Advertisement

Ägg är ett extremt mångsidigt livsmedel, så pass att det används som ingrediens i många maträtter, men äts även som enda rätt i många olika variationer. Men det har länge diskuterats om den rätta mängden, även om det är en giltig energikälla, kan det vara kontraindicerat att äta för många.
Låt oss se hur många ägg man kan äta på en vecka, ett antal som inte bör överskridas. Det är inte det vi trodde.

via Mayo Clinic Health System

Advertisement
Pexels

Pexels

Ägg är ett livsmedel av animaliskt ursprung som är rikt på näringsämnen, det har följt människans näringsintag sedan urminnes tider. Vi äter dem än i dag och de används i en mängd olika recept, allt från frukost till huvudmåltider.

Även om de är en utmärkt källa till mineraler och vitaminer, har du säkert ofta hört att de inte bör missbrukas: i själva verket finns det en gränskvantitet som inte bör överskridas vid veckokonsumtion. I verkligheten är dock gränsen inte exakt den vi trodde.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Under en lång tid har vetenskapen förknippat den äggbaserade kosten med nivåerna av kolesterol i blodet, vilket förankrat denna tro i konsumenternas medvetande. Som vi vet består denna produkt av flera delar: skaläggvita och äggula.

Det är bara den sistnämnde som innehåller kolesterol, varför den rekommenderade konsumtionen av hela ägg begränsades till en, högst två gånger i veckan. Men senare studier har undersökt den faktiska korrelationen mellan ägg och ökade kolesterolnivåer.

Pixabay

Pixabay

Det verkar mer som att det är mättade fetter som ökar det "dåliga" kolesterolet i blodet, såsom bacon, ofta i kombination med ägg. Äggulan skulle därför inte vara så mycket ansvarig för detta fenomen som man tidigare trott. Faktum är att de utförda tester har återupprättat tron att konsumtion av ägg kan ha ett avgörande inflytande i denna mening.

De senaste undersökningarna har funnit att levern kan reglera produktionen av kolesterol i enlighet med organismens behov, utöver mängden konsumtion av individuellt kolesterol i blodet.

Pexels

Pexels

Intagsmängden ökade därför, men med en gräns: majoriteten av friska människor, enligt American Heart Association, kan konsumera upp till ett ägg om dagen, 7 i veckan, och upp till två om dagen för äldre människor med normala kolesterolvärden om de i övrigt följer en hälsosam kost.

Att äta för många ägg anses fortfarande vara riskabelt, men det är inte nödvändigt att helt ge upp detta livsmedel eftersom personliga hälsotillstånd påverkar den rekommenderade subjektiva mängden, som håller en nedre gräns. För att bestämma den mest lämpliga mängden ägg i ditt fall bör du alltid prata med din läkare.

Hur många ägg brukar du äta?

Advertisement