Att lämna fläkten på under natten: vad händer i din kropp?

av Titti Carlberg

14 Juli 2023

Att lämna fläkten på under natten: vad händer i din kropp?
Advertisement

Under de varmaste perioderna kan det vara en rejäl utmaning att stå ut med värmen på dagarna, särskilt för äldre personer och för de som har lågt blodtryck. Om det blir svårare att utföra de vardagliga sysslorna, är det en verklig bedrift att kunna sova på natten: för att åtgärda problemet väljer många att fläkten ska vara på fram till morgonen, men är det en bra idé? Låt oss ta reda på det.

via Health News

Advertisement
Pexels

Pexels

Det är inte alla som har luftkonditionering hemma och även de som har det undviker att ha den på under natten. Utöver de ekonomiska utgifterna kan den konstgjorda miljön som skapas ge återverkningar vid långvarig exponering.

Många väljer därför att ha en fläkt, som dock inte är lika effektiv men ändå fungerar som ett användbart hjälpmedel för att motverka den extrema värmen under en del sommarnätter. Men, är det verkligen lämpligt att låta den vara på fram till morgonen?

Advertisement
Antonio Mette/Wikimedia commons

Antonio Mette/Wikimedia commons

För att använda fläkten på ett effektivt och samtidigt säkert sätt är det viktigt att använda den på rätt sätt. Att söka efter lite svalare luft under natten för att kunna sova och säkerställa att man får den nödvändiga vilan är helt normalt, eftersom den kvava värmen allvarligt kan äventyra kvaliteten på sömnen.

Det första man tänker på är att bära lättare kläder, vilket hjälper lite för att skydda sig från värmen, och öppna fönstret i hopp om att den svala nattluften ska cirkulera i rummet. Detta kanske dock inte räcker så vi tar fläkten till hjälp, som upp till 35 graders värme alltid har visat sig vara en utmärkt allierad. Över denna temperatur blir dess användning faktiskt värdelös och till och med riskabel. Det finns dock några försiktighetsåtgärder man bör vidta vid användningen av fläkten på natten.

Pexels

Pexels

Även om den kanske inte kan konkurrera med ett luftkonditioneringssystem, kan fläkten vara ett stort plus. Den bör dock aldrig vara på hela natten, och den bör heller inte vara placerad i ett fast läge vänd direkt mot kroppen.

Fläktar är i allmänhet ofarliga för människans hälsa, men vissa människor bör vara särskilt uppmärksamma på nattetid: eftersom dess verkan tenderar att göra luften torr, vilket kan orsaka konsekvenser som uttorkning, vätskeansamling, halsont, stel nacke, värk i kroppen och torr hud. Det är också tillrådligt att välja en modell utrustad med en timer, som stänger av sig själv efter att man har somnat.

Dessutom orsakar fläktar att damm och allergener cirkulerar, som man andas in. Det är med andra ord bättre att sova med några grader hög värme, utan att riskera hälsan.

Advertisement