Korrigera operationen genom att bara flytta två tändstickor: klarar du det?

av Titti Carlberg

16 Juli 2023

Korrigera operationen genom att bara flytta två tändstickor: klarar du det?
Advertisement

Matematiska gåtor retar många människor, entusiaster slösar ingen tid utan så fort de ser en sätter de genast igång att studera uppgiften för att försöka lösa den. De vill alltid vara de första att komma fram till lösningen och bevisa att de är bäst, och ofta snabbast. Men skyndsamhet låter dig inte alltid få rätt resultat.

På bilden bildar matchningarna av tändstickorna en felaktig ekvation, men det går att korrigera den genom att flytta två av tändstickorna. Tror du att du klarar det, testa dig själv...

Advertisement
Korrigera operationen genom att bara flytta två tändstickor: klarar du det? - 1

Det är väsentligt att du tänker utanför ramarna, bara genom att reflektera över bilden och fundera på hur man tar sig runt alla hinder blir det möjligt att hitta lösningen. Ekvationen som skapas med tändstickor är uppenbarligen fel eftersom 1+1 aldrig kan vara lika med 5. 

Just därför blir det nödvändigt att ingripa och lösa uppgiften. När entusiaster närmar sig denna uppgift är det många av dem som försöker lösa den mentalt, medan andra beväpnar sig med papper och penna för att till varje pris komma fram till resultatet.

Advertisement
Pexels

Pexels

Den är inte lätt att lösa, men heller inte så svår, det räcker med att du fokuserar på bilden och funderar över vilka tändstickor du måste ta bort för att skapa den korrekta ekvationen. Du kan fundera så länge du behöver, det finns ingen timer. Men ju snabbare du klarar det, desto mer kan du vara säker på din intellektuella nivå.

Om du inte klarade lösa den, behöver du inte bli uppgiven, vi ger dig förklaringen på hur man kommer fram till rätta sätta att lösa den nedan.

Korrigera operationen genom att bara flytta två tändstickor: klarar du det? - 3

För att lösa ekvationen är det bara att flytta på två tändstickor, den första svårigheten är att lista ut vilka som ska flyttas. Det måste alltid förbli en ekvation.

Den första tändstickan som ska flyttas är den vertikala som används för att bilda plustecknet, sätt den på 5:an för att forma en 9:a, därefter ska du ta bort den som är i mitten av 9:an och lägga den så att det bildas en nolla. På detta sätt förvandlas ekvationen till 1-1=0.

Löste du frågan av dig själv eller kollade du förklaringen?

Advertisement