Sluta slå på vattenmelonen: det finns ett bättre sätt att se om den är mogen och lagom söt i smaken

av Titti Carlberg

14 Juli 2023

Sluta slå på vattenmelonen: det finns ett bättre sätt att se om den är mogen och lagom söt i smaken
Advertisement

sommaren får inte vattenmelon saknas på bordet: en frukt som vi äter i slutet av en måltid eller som läckra snacks i det fria. Det finns även de som även tar med det i sallader, en lätt rätt som alltid är att föredra när temperaturen stiger. Det finns de som biter i melonskivan, de som föredrar att använda kniv för att skära den i små kuber, de som äter fröna och de som tar bort dem med en kirurgs precision.

Kort sagt, vattenmelon lämpar sig för tusen olika användningsområden och sätt att ätas på, men för att njuta av den behöver vi lösa ett första problem: hur ska vi veta vilken vattenmelon vi ska köpa?

via healthline.com

Advertisement
pixabay

pixabay

När vi är på stormarknaden ser vi vattenmeloner ligga på hög och vänta på att konsumenter ska köpa hem dem. Men alla kommer inte att ta hem en söt och mogen frukt: vissa kommer att komma hem med en tråkig och inte speciellt välsmakande vattenmelon, andra med någon som är för vattnig och andra, igen, med någon som inte är särskilt saftig.

Vi är alla överens om hur en god vattenmelon ska se ut: den ska ha en fin ljusröd färg, den ska vara söt och saftig, men utan att vara övermogen.

Så hur vet man när en vattenmelon är perfekt?

Advertisement

"Knack"-metoden

"Knack"-metoden

publicdomainpictures.net

Om du befinner dig på fruktavdelningen på stormarknaden eller hos grönsakshandlaren kommer du säkerligen att se de som tillbringar sin tid med att "knacka" på vattenmeloner i hopp om att få höra det rätta ljudet. Att knacka är en utbredd metod för att identifiera söta och mogna vattenmeloner, men oftast vet vi inte tillräckligt om ljudet som bör nå örat och väljer därför en inte särskilt bra vattenmelon, trots de bästa avsikterna med att välja den perfekta.

Ljudet som "knacken" måste orsaka är i själva verket torrt och intensivt, vilket ger idén om ett fullt och fast innehåll. Man måste dock ha en hörsel som kan särskilja de olika skillnaderna i ljud, av denna anledning är att knacka på vattenmelonen inte den bästa metoden att välja.

Den rätta och idiotsäkra metoden

Den rätta och idiotsäkra metoden

pixabay

Det bästa sättet att ta hem en söt och mogen vattenmelon är att utvärdera vikten: regeln är att om man jämför vikten på några av samma storlek,  kommer den godaste vattenmelonen vara den som väger mest. En högre vikt betyder faktiskt att frukten har kunnat absorbera en stor mängd vatten och därför mognar bättre och utvecklar all sin söta smak. 

För att slutföra uppdraget att välja den bästa vattenmelonen måste det observeras att det inte finns några fläckar och ärr på skalet. Faktum är att dessa frukter ofta lastas och lossas på fordon med kraft och lite försiktighet, och en för stark stöt kan skada den yttre ytan och slita ut det inre fruktköttet, vilket påverkar smaken negativt.

Slutligen, den berömda gula fläcken: det är viktigt att du ser att det finns en gul fläck på vattenmelonen du tänker köpa, i motsats till resten av det gröna skalet. Denna fläck uppträder där frukten ligger på marken under mognad. En fläck med en intensiv gul, nästan orange färg, är en indikation på en bra och perfekt mogen frukt.

Sammanfattningsvis är det därför nödvändigt att jämföra vikten med andra vattenmeloner, utvärdera de yttre förhållandena för vattenmelonen och observera den gula fläcken. I slutändan kan du också knacka på vattenmelonen för att höra om ljudet den skickar är det rätta.

Advertisement