Varför blir det alltid vitt skum i kastrullen när man kokar pasta?

av Titti Carlberg

09 Juli 2023

Varför blir det alltid vitt skum i kastrullen när man kokar pasta?
Advertisement

Vi har alla, någon gång under vårt liv, lagat mat, framför allt kokat pasta. Det sistnämnda är en mycket använd produkt, så pass att de flesta av oss faktiskt har provat oss fram med denna maträtt, men hur förbereder man den på bästa sättet? 

Ta bara en kastrull med vatten, sätt den på den tända spisplattan och vänta på att vattnet ska börja koka. När kokpunkten är nådd ska du slänga i pastan, men det kan hända att det bildas vitt skum, medan pastan kokar, som rinner över kanten och blöter ner hela spishällen.

Om du någon gång har kokat pasta, har du säkert stött på detta vita skum. Men vet du varför det uppstår?
Låt oss se förklaringen till det.

via Grow Your Pantry

masato_photo/Wikimedia Commons

masato_photo/Wikimedia Commons

Det vita skummet som kokar över från kastrullen är en mycket märklig händelse, som dock kan skapa många problem genom att smutsa ner spishällen. Men vad är anledningen till att det bildas?

Orsaken till det vitaktiga skummet som uppstår när man kokar pasta är kopplat till stärkelse i pastan som absorberas av vattnet. När den utsätts för höga temperaturer expanderar stärkelsen till den grad att den genomgår en process som kallas gelatering, och bildar sålunda ett slags moln ovanför kastrullen, som fångar den varma ångan och förhindrar den från att koka över. Mängden skum beror på hur mycket stärkelse det finns i pastan och hur lång tid det tar att koka den.

Advertisement
Ildar Sagdejev/Wikimedia Commons

Ildar Sagdejev/Wikimedia Commons

Det finns dock praktiska metoder som förhindrar att detta händer, låt oss se vilka:

  • Lägg inte ett lock på en kastrull med kokande vatten, det ökar bara trycket inuti kastrullen. Detta resulterar i en ökning av mängder ånga som fångas i stora bubblor.
  • Använd en stor kastrull: i en större yta minskar produktionen av bubblor.
  • Använd rätt mängd vatten: cirka 500 ml vatten till 100 gram torr pasta, på så sätt kokar vattnet jämnt och tillagningen av pastan blir homogen.
  • Koka på låg värme: efter att vattnet har börjat koka kan man sänka värmen för att minska bildningen av bubblor och följaktligen bildas det mindre skum.

Kände du redan till detta om bildningen av skum? Visste du redan hur man kan undvika det?

Advertisement