De dyker upp från en dag till en annan på kroppen: vad indikerar dessa röda prickar

av Titti Carlberg

09 Juli 2023

De dyker upp från en dag till en annan på kroppen: vad indikerar dessa röda prickar
Advertisement

Vår kropp förändras ständigt, även om det inte märks direkt kan man se förändringar som dyker upp utan någon uppenbar anledning under årens gång. Bland dessa kan man se fläckar och märken på huden: har du aldrig lagt märke till små plötsliga röda prickar på din hud och inte kunnat förklara vad de är och varför de dykt upp?

I den här artikeln ska vi tillsammans ta reda på vad det är och om de är orsak till oro eller inte.

via Medical News Today

Advertisement

De röda prickarna som plötsligt dyker upp på huden

De röda prickarna som plötsligt dyker upp på huden

jlk.1/Flickr

Någon har säkert lagt märke till, från en dag till en annan, uppkomsten av röda underliga prickar på hudens yta. En sådan upptäckt kan skapa en viss förundran om det inte fanns något tecken på denna typ av prick tidigare, på en dessutom helt slät hud.

Man undrar därför spontant varför de har en röd färg och om de kan vara farliga och skadliga för hälsan, snarare än symptom på någon patologi. 
Låt oss förtydliga och ta reda på vad det är.

Advertisement
De dyker upp från en dag till en annan på kroppen: vad indikerar dessa röda prickar - 2

De utvecklas sällan på huden hos barn utan är mycket vanligare hos individer som har passerat trettioårsåldern. Enligt en studie förekommer de hos upp till 50% vuxna.

När dessa prickar väl visar sig är det inte möjligt att få dem försvinna, förutom genom ett kirurgiskt ingrepp. Även om de ser ut som leverfläckar, är det inte det. Så vad är det?

CHERRY ANGIOMAS -know anyone who has these? One of the common causes is bromine poisoning. Bromine is an element that...

Pubblicato da Dr. Sharnael Wolverton Sehon - Swiftfire International su Mercoledì 21 giugno 2023

Faktum är att dessa röda prickar är körsbärsangiom, leverfläcksliknande hudtillväxter som består av små blodkärl eller kapillärer, som ger dem den färg de är uppkallade efter. De representerar den vanligaste typen av angiom och beror på överdriven kapillärtillväxt. Även kända som Campbell de Morgan-fläckar eller senila angiom, de är godartade tumörer förknippade med åldrande som tenderar att bli fler ju äldre man blir.

De är nästan alltid ofarliga, så det finns ingen anledning att oroa sig över dem. Men om de skulle börja blöda eller om du skulle märka förekomsten av plötsliga blåmärken är det bäst att kontakta en läkare för att kontrollera att det inte är en annan typ av angiom.

Skydd och avlägsnande av körsbärsangiom

Skydd och avlägsnande av körsbärsangiom

Pexels

Om dess bildande beror på hormonella eller genetiska faktorer är det inte alltid möjligt att förhindra uppkomsten av dem, men det är alltid möjligt att vidta försiktighetsåtgärder som att minska exponering av UV-strålar och applicera ett lämpligt solskydd, samt att följa en hälsosam och balanserad diet för att gynna hudens hälsa.

Eftersom de är godartade formationer är det inte nödvändigt att ta bort dem, men du kan alltid välja att eliminera dem av rent estetiska eller bekvämlighetsrelaterade skäl, om de sitter på en del av kroppen där det är oundvikligt att de gnuggas mot kläderna. I detta fall görs borttagningen med laser av en kvalificerad läkare.

Om du har lagt märke till dessa röda prickar på din hud, kan du rådfråga en dermatolog för att fastställa dess ursprung och natur.
Har du någonsin märkt någon på din hud?

Advertisement