Hur vet man när äggen är färska? Du kan se det med äggulametoden

av Titti Carlberg

04 September 2023

Hur vet man när äggen är färska? Du kan se det med äggulametoden
Advertisement

Vilket är det livsmedel som vi använder, ibland till överdrift, för att tillaga olika maträtter? Utan tvekan ägg. Rik på näringsämnen, vitaminer, proteiner och mycket mer är detta element viktig i vår kost och även för vår hälsa. Att konsumera det med frosseri hjälper oss att hålla oss friska för att inte tala om att det är en starkt rekommenderad produkt för den som följer en bantningsdiet.

Men det finns dock en fråga som uppmärksammar alla konsumenter: hur vet vi om ägget är färskt eller inte? 

Det finns ett urgammalt knep som kan komma väl till pass. Låt oss se vilket.

Advertisement

Hur vet vi om äggen är färska?

Hur vet vi om äggen är färska?

Pxhere

Miljoner och åter miljoner ägg konsumeras varje år över hela världen. Oavsett om de äts utan tillbehör, i desserter eller många andra tillagningar är de en av de mest använda livsmedel. Utmärkt för att "binda" ingredienser är ägg något som aldrig bör saknas i våra hem. Och om vi dessutom tycker att de är väsentliga för vårt veckovisa kaloribehov så säger det sig självt att det är normalt att äta många. Men som med alla livsmedel bör man dock inte överdriva och de måste framför allt ätas när de är färska.

Förutom bäst-före-datumet som anges på förpackningen och på enskilda ägg, hur kan vi avgöra om ägget är färskt eller inte? Det finns en metod och tiden är nu inne att upptäcka den.

Advertisement

Äggets egenskaper

Äggets egenskaper

Don Sniegowski/Flickr

Som vi nämnt är ägg ett av de livsmedel som vår kropp inte kan eller bör klara sig utan, bortsett från intoleranser och allergier. Läkare rekommenderar  att de bör ätas regelbundet varje vecka och detta beror på dess många egenskaper. Ägg är rika på järn, kalcium, fosfor och vitaminer, vilket hjälper oss att bibehålla hälsan i våra ben, men inte bara. De är också utmärkta allierade i metabolismen av fetter, proteiner och kolhydrater.

Det är även sant att man inte bör konsumera överdivet många eftersom de är rika på kolesterol som, vilket alla vet, inte är särskilt lämpligt för hälsan. Det positiva med detta livsmedel är dock att kolesterolet det främjar är det goda, tack vare inverkan av lecitiner som finns i äggulan.

Kort sagt, bland många för- och nackdelar är detta verkigen ett komplett livsmedel som alltid bör finnas på vårt matbord. Men låt oss gå till frågan och tvivlet: hur ser man att ett ägg är färskt?

Metoden med äggulan för att se om ägget är färskt

Metoden med äggulan för att se om ägget är färskt

Pxhere

För att ta reda på om ett ägg är färskt eller inte finns det en urgammal metod, känd som äggulametoden. Den är vädigt enkel att utföra och effektiv. Det viktiga är att när du bestämmer dig för att äta ett ägg är att noggrant studera äggulans form. Det är nämligen den som visar om ägget är färskt och ätbart eller inte.

Om äggulan har en fin färg, men framför allt en bra geometrisk form, så kan vi vara lugna. Omvänt, när det inte är färskt, tenderar äggulan att expandera och flyta ut, vilket ger en känsla av att det är "frisläppt". Även äggvitan kommer inte vara densamma, i själva verket blir även den mer flytande. Mycket hänger också på skalet, om det är tillräckligt solid kommer ägget att behålla sin fräschör.

Kände du till det här antika husmorsknepet för att se om ett ägg är färskt eller lärde du dig det nu?

Advertisement