Misstaget som vi alla gör med durkslaget och som absolut bör undvikas

av Titti Carlberg

27 Juni 2023

Misstaget som vi alla gör med durkslaget och som absolut bör undvikas
Advertisement

Varje köksredskap har sin specifika användning som vi alla - eller nästan alla - känner till. Kniven är till för att skära med, tallrikarna för maten, glasen för att dricka, mixern för att mixa ingredienser och så vidare. Men hur är det med durkslaget? Enkelt, det används för att hälla bort överflödigt vatten efter att ha kokat fusili, spagetti, penne eller vad vi nu har valt. Dess användning är enkel och uppenbar, men tänk om vi sa till dig att sättet vi använder det på inte är det korrekta? Låt oss tillsammans ta reda på hur det ska användas.

via The Kitchn

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

För att uppnå ett optimalt resultat vid matlagningen bör detta redskap användas på ett visst sätt. Det finns några knep som vi aldrig föreställt oss och som vi nu kommer att titta på tillsammans.

Durkslaget är ett oumbärligt verktyg i köket, vars funktion, som vi redan nämnt, är att hälla bort överflödgt vatten och vätskor från maten efter tillagning, men även för att skölja grönsaker som till exempel sallad.

Men hur väljer man rätt durkslag efter behov? Det finns många olika sorter på marknaden, med början av formen, som kan vara korg eller vikbar, upp till materialet som den är gjord av. När du väljer vilken du ska köpa är det viktigt att utvärdera storleken på hålen, som om de är för stora kan göra att pastan fastnar i dem när du tömmer ut vattnet. Omvänt om de är för små kan det vara svårt att fä bort allt vatten. Vidare måste dimensionerna utvärderas utifrån kapaciteten på de maträtter du brukar tillaga.

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

När du har köpt det rätta redskapet är det dags att ta reda på det korrekta användningssättet. Först och främst måste du diska och torka det noga för att säkerställa att alla gamla matrester försvinner. När du häller ut pastavattnet, kan det vara bra att spara lite i kastrullen: det kan vara praktiskt när du ska smaksätta pastan med såsen.

Dessutom är dess syfte inte begränsat till att eliminera kvarvarande vätskor, utan sträcker sig även till att fungera som behållare för grönsaker eller rester som ska ätas nästkommande dag. 

Nu är vi framme vid dess korrekta användning: när pastan har nått den rätta kokpunkten, ska vattnet hällas av snabbt, vattnet som du ska använda till såsen kan du hälla över i en kopp, i den här fasen sker misstaget som nästan alla gör: sköljer pastan under kallt vatten.

Pexels

Pexels

Detta eliminerar den klibbiga konsistensen från stärkelsen som finns på pastans yta, vilket tjänar till att bättre fästa såsen. Ett annat vanligt misstag är att placera durkslaget direkt i diskhon, vilket absolut bör undvikas: om pastan inte hälls ut långsamt från kastrullen riskerar du på nytt att fylla den med en överflödig mängd vatten. Om diskhon inte är desinficerad hamnar vätskeansamlingen tillbaka i durkslaget, med risk för att förorena pastan och utsätta dig för eventuella infektioner.

Detta är dock inte den enda anledningen: vattnet är uppenbarligen kokhett och när det rinner ner i rören kan det orsaka skador på grund av den mycket höga temperaturen. Därvid är det alltid bättre att öppna kallvattenkranen för att motverka denna effekt. Det bästa sättet är att placera durkslaget i kastrullen innan man häller bort vattnet och flytta allt till diskhon för att undvika för många steg.

Kände du till dessa misstag många gör med durkslaget?

Advertisement