I det här fotografiet från 1900 finns det en verkligt störande detalj: ser du den?

av Titti Carlberg

26 Juni 2023

I det här fotografiet från 1900 finns det en verkligt störande detalj: ser du den?
Advertisement

Har du någonsin hittat ett gammalt fotografi i vilket du har lagt märke till en störande detalj som inte fångat din blick tidigare? 

I den här artikeln erbjuder vi dig ett ganska daterat foto, det togs år 1900, som tydligt porträtterar en grupp kvinnor, men om du skärper blicken så kommer du se en detalj som gör dig minst sagt förvirrad.

via First for Women

Advertisement

Detaljen som framkallar rysningar

Den särskilda detaljen som gömmer sig i detta fotografi kan verkligen få dig att rysa. Du kanske inte märker den vid första anblicken, men om du är uppmärksam kommer du att upptäcka den. Eftersom detta är ett foto som går tillbaka till år 1900, kan det inte vara en detalj som lagts till med Photoshop eller något annant grafiskt program, en aspekt som gör det ännu mer störande.

Om fotografering idag är en konst som finns inom "allas räckhåll", de som inspireras av skönheten i det omedelbara och flyktiga ögonblicket, så var det inte så förr i tiden: i början representerade det ett sätt att bevara minnen, ofta reserverade endast för rika familjer.

Detta gällde särskilt för obduktionsfotografier, porträtt av avlidna människor, som man ville se i en bild för att inte glömma deras ansikte och drag. Även om det kan verka konstigt och makabert idag, var det en praxis som användes på den tiden, med familjer som poserade tillsammans med den älskade avlidna personen, sminkade och klädda för tillfället, så pass att den döde såg levande ut.

Fotografiet vi pratar om tillhör den perioden och även om det inte visar en död person innehåller det fortfarande en hemsk detalj. Trots att fotot har rest världen runt, är det fortfarande ett mysterium för många historiska forskare som inte lyckas hitta en logisk förklaring.

Men låt oss komma till saken: om du fortfarande inte har sett den spännande detaljen är det dags för oss att avslöja den.

Advertisement
I det här fotografiet från 1900 finns det en verkligt störande detalj: ser du den? - 2

De 13 kvinnor som förevigats poserar för ett gruppfoto på deras arbetsplats. Faktum är att de är arbetare på linnefabriken i Belfast, Irland, och de poserar med sina arbetsredskap knutna runt midjan med ett rep. Alla 13 håller sina armar i kors, vilket borde få aspekten av det vi söker sticka ut. 

Om du tittar på flickan längs till höger i nedre raden är det omöjligt att du inte lägger märke till något konstigt på hennes axel: en hand, men vem tillhör den? Det är omöjligt att svara på det eftersom alla kvinnor håller sina armar i kors.

En irländsk medborgare som heter Lynda, efter att ha hittat fotot på sin avlidna mormors vind, uppmärksammade denna mystiska detalj. Handen som dyker upp från ingenstans vilar precis på Ellen Donnellys axel, Lyndas mormor. Enligt dotterdotterns ord har surrealistiska händelser inträffat i hennes hem och har fortsatt även efter upptäckten av fotografiet.

Än så länge har inget logiskt svar har hittats, vilken förklaring skulle du ge?

Advertisement