Att konservera lök för att få dem att hålla längre: knepet som innebär att man förvarar dem i en burk

av Titti Carlberg

06 September 2023

Att konservera lök för att få dem att hålla längre: knepet som innebär att man förvarar dem i en burk
Advertisement

Lök finns i en stor del av kök världen runt. Det är en oumbärlig ingrediens för att ge våra rätter en extra nypa smak, vilket gör våra rätter unika. Smakrika, gyllene i olja, de går även utmärkt att äta färska , kanske i en utsökt sallad.

Men det finns en sak som irriterar oss alla när vi köper lök: hur ska den förvaras för att inte ruttna eller mögla på ytan? Det finns faktiskt en metod, kanske inte använd så mycket, men definitivt effektiv. 
Låt oss tillsammans se vad den går ut på.

Advertisement

Hur förvara man lök för att få dem att hålla längre?

Hur förvara man lök för att få dem att hålla längre?

Curioctopus

Rik på kalium, är lök ett livsmedel som aldrig bör saknas på våra matbord. Oavsett om man steker dem eller äter dem råa, är de en viktig allierad för vår hälsa. De är också kända för sina antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper, och främjar korrekt njurfunktion. Dessa och andra är anledningarna till att de bör konsumeras, om man nu inte tycker att de är äckliga.

Det finns dock ett problem med lök, och det är relaterat till förvaringen av den. Du kanske har köpt den här ingrediensen och efter ett tag sett den mögla eller ruttna. För att förhindra att detta inträffar är det bra att först och främst veta att de inte ska förvaras i kylskåpet, utan på en sval och torr plats, så att de inte suger upp och behåller fukt.

När detta väl är etablerat finns det många metoder för att hålla dem fräscha under en längre tid, många olika, men en är väldigt enkel att omsätta i praktiken och dessutom väldigt effektiv.

Advertisement

Prova metoden med burken

Prova metoden med burken

Curioctopus

För att säkerställa att färsk lök förblir färsk och håller längre, är det lämpligt att praktisera några knep som kan hjälpa oss i detta avseende. Till exempel: känner du till burkmetoden för att konservera lök? Om svaret är nej är det dags att du lär känna den nu.

Detta gamla husmorstips består av att ha en tom steriliserad burk. Börja med att rengöra de lökar du ska förvara och lägg sedan ner dem i burken. Var särskilt uppmärksam på en sak: det bör inte finnas tom plats mellan dem. I det fallet skulle luften inte vara en bra vän till dem, men om du lägger dem trångt är det möjligt att de behåller sin fräschör. När du väl har fyllt burken, stäng den och ställ den på en sval, torr plats, långt ifrån värmekällor och direkt solljus.

Vad sägs, kan det vara värt att prova?

Advertisement