Gäller utgångsdatumet för kött även när man fryser in det? Detta är vad du behöver veta

av Titti Carlberg

18 Juli 2023

Gäller utgångsdatumet för kött även när man fryser in det? Detta är vad du behöver veta
Advertisement

Vi har alla varit och handlat mat någon gång under vårt liv, man går till snabbköpet, stormarknaden eller en betrodd butiksinnehavare. När man ska köpa kött är det dock alltid bättre att gå till en slaktare och köpa dagsfärskt för att kunna ha full koll på färskhetsgraden. Detta är dock inte alltid möjligt, utan det händer ibland att man måste handla en stor mängd kött. Men i dessa fall, när man har köpt en stor mängd färskt kött som inte ska konsumeras omedelbart, är det enda alternativet, för att förhindra att det försämras och bibehåller sin färskhet, att förvara det i frysen, men kan vi vara säkra på att köttet inte blir dåligt?

Det är en bred uppfattning att kött inte blir dåligt om man fryser det. Är denna övertygelse sann? Låt oss ta reda på det.

via Womans Day

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Svaret på denna fråga är inte definitiv, eftersom det finns många olika distinktioner att göra. Faktum är att om det å ena sidan är sant att nedfrysning av kött ger mycket längre hållbarhet än om man förvarar det i kylskåpet, så finns det å andra sidan ett datum vilket hänvisar till sista förbrukningsdag, då det är nödvändigt att konsumera köttet.

USDA, eller United States Department of Agriculture, har förklarat att så länge all mat förvaras vid 0 grader eller lägre inuti frysen, är säkra att äta, det viktiga är att hålla den vid en en konstant temperatur. Det som varierar främst när man förvarar kött i frysen är kvaliteten. Dessutom har varje produkt ett datum vilket visar att det är tillrådligt att äta köttet innan det datumet är förbi. Men det är även viktigt att veta hur man ska förvara köttet.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Först och främst är det viktigt att förstå om man ska frysa in det rått eller tillagat. När man tinar upp kött har det råa högre kvalitet än tillagade. Sedan beror utvärderingen på vilken typ av djur köttet kommer ifrån. Köttfärs eller korvliknande beredningar kan lagras under en tidsperiod som inte överstiger 3 månader. Biffar eller skivor av nötkött kan däremot förvaras i frysen i upp till 10 månader. Det är dock viktigt att alltid hålla ett öga på dessa deadlines. Det kan hjälpa att skriva datumet för nedfrysningen på förpackningen, så att du kan konsumera det innan det blir riskabelt. Det rekommenderas även att alltid lägga köttet i en lufttät fryspåse när du ska frysa in det.

Visste du att kött har ett sista förbrukningsdatum även när det förvaras i frysen?

Advertisement