Hon sätter tejp över spegeln i hotellbadrummet: "Kontrollera alltid speglarna"

av Titti Carlberg

22 Februari 2024

Hon sätter tejp över spegeln i hotellbadrummet: "Kontrollera alltid speglarna"
Advertisement

Hur känner man igen en tvåvägsspegel? En metod för att ta reda på om vår integritet är säker eller inte håller på att bli populär på webben. Här är vad den består av.

Advertisement

Vad är en tvåvägsspegel?

Vad är en tvåvägsspegel?

thedailynelly/Instagram

Om vi känner oss trygga i vårt hem och känner perfekt till alla hörn, kan denna trygghetskänsla i andra sammanhang försvinna. Det finns människor som har ett särskilt behov av trygghet och som har svårt att lita på miljöer de inte känner till: dessa kan inkludera hotellrum, särskilt i badrummet, där "spegelknepet" kan tillämpas. Men vad består det av? 

Det som kallas nageltestet har spridits på sociala medier, vilket är användbart för att förstå om spegeln i fråga är en tvåvägs eller inte.

Vad betyder det? Dessa speglar, även kända som dubbelsidiga, har två riktningar: den ena är den i vilken vi ser vår spegelbild, medan den andra är placerad på baksidan och utgör ett slags fönster från vilken en eventuell observatör kan granska våra rörelser. Känner du till dessa typiska speglar som man ser i filmer med polisförhör? Just de. I allmänna utrymmen, som butiker och restauranger anses det vara lagligt att sätta upp dessa speglar av säkerhetsskäl, men saker och ting förändras när det handlar om badrum, vilket kräver absolut integritet.

Advertisement

Nageltestet för att förstå om en spegel är tvåvägs eller inte

Men finns det verkligen något att oroa sig för när man befinner sig i badrummet på ett hotell? De är knappast att betrakta som misstänkta, men vissa personer har rapporterat en närvaro och uppmanar därför alla resenärer att utföra nageltestet

The Daily Nelly, visar till exempel en noggrann teknik, som innebär användning av tejp och tuschpennor: genom att skapa en ruta på spegeln med tejp och färga den invändigt, därefter ta bort den centrala tejpremsan och trycka nageln mot spegeln: om det inte finns ett mellanrum mellan den reflekterade nageln och den riktiga, kan det vara en tvåvägsspegel.

I "vanliga" speglar finns det ett litet avstånd mellan fingertoppen och dess reflektion, vilket inte finns i tvåvägsspeglar. Genom att vara på den genomskinliga sidan av en spegel kan man lyssna på och observera den som står på andra sidan utan att individen är medveten om det och därför vill många försäkra sig om att detta inte händer, framför allt inte på hotell. Om du håller fingernageln mot spegeln och de verkar beröra varandra kan detta tvivel stämma.

Tvåvägsspeglar: andra sätt att "avslöja" dem

Tvåvägsspeglar: andra sätt att "avslöja" dem

thedailynelly/Instagram

Nageltestet är dock inte det enda sättet att "avslöja" en tvåvägsspegel: en annan metod går ut på att man lyser upp den med en ficklampa - även den som finns på en smartphone - och att man för ansiktet nära glaset, vilket skapar ett slags kikare med händerna. Vid det laget skulle ljuset kunna synliggöra vad som döljer sig bakom det, oavsett om det är en vägg eller ett annat rum, kanske med någon närvarande. Man kan också knacka på spegeln, ljudet kan vara avslöjande: om det är ett fullt ljud har du inget att oroa dig för, men om det låter "ihåligt" är det troligen ett bevis på att spegeln är tvåvägs. Även intensiteten av reflektionen kan vara indikativ och ett "varningsljus" för en dubbelsidig spegel: i dessa fall är den reflekterande sidan ljusare än den dolda, för bättre observation.

Om man vill försäkra sig om att man befinner sig i ett integritetssäkert badrum kan man använda en av dessa metoder: nageltestet är dock inte alltid exakt och avgörande, eftersom själva spegelns struktur kan påverka frånvaron av utrymme mellan din nagel och reflektionen. Det är därför inte tillräckligt att med säkerhet faställa om spegeln är enkelriktad eller inte.

Kände du redan till dessa metoder eller har du någonsin försökt omsätta dem i praktiken?

Advertisement