Hur man gör rent tvättmaskinen för att alltid få en tvätt som är ren och väldoftande

av Titti Carlberg

30 Augusti 2023

Hur man gör rent tvättmaskinen för att alltid få en tvätt som är ren och väldoftande
Advertisement

En oklanderlig tvätt är en önskan som vi alla har, av denna anledning köper många människor allt dyrare produkter som tvätt- och sköljmedel i hopp om att få optimala resultat. Naturligtvis hjälper det definitivt att få rena och desinficerade plagg. Men hur luktar de?

Ibland kan inte ens de bästa märkena garantera effekten som vi hoppas på att få: den överväldigande lukten av rent och utan all illaluktande bakgrundsdoft. Men felet ligger inte hos en eller annan produkt. Vi glömmer ofta att det först och främst är viktigt att tvättmaskinen är ren! Så låt oss se hur vi kan gå vidare med väldigt få ingredienser och ännu färre minuter av vår tid.

Advertisement

Husmorsknep

Husmorsknep

En tvättmaskin som inte görs ren regelbundet kommer alltid att beröva dig väldoft. Faktum är att det är väldigt viktigt att se till att filtret och gummitätningarna på apparaten rengörs korrekt: rester av vatten, tvättmedel och eventuell smuts kan skapa stagnation som ibland ger upphov till mögel. Härifrån kan illaluktande tvätt och hudallergier finnas runt hörnet...

Det är mycket bättre om man förhindrar det i god tid, eller hur? Låt oss se hur: en rekommenderad praxis är att regelbundet rengöra och torka apparatens tätning, gärna efter varje tvätt. Det räcker gott och väl med en pappershandduk eller ett bomullstyg för att utföra denna enkla åtgärd, men - genom att göra det - kommer du bäst att bevara tvättmaskinens alla funktionaliteter.

Om smutsen, å andra sidan, är i ett "för avancerat stadium" kommer det att bli nödvändigt att utföra detta enkla trick.

Advertisement

Alla nödvändiga ingredienser för att göra ren tvättmaskinen

För denna rengöringsprocedur behöver du följande ingredienser:

en rejäl mängd tandkräm,
bikarbonat, 
lite vinäger
och framför allt en citron.

Faktum är att citron är huvudingrediensen i detta "recept" eftersom citronsyran den innehåller ger ifrån sig naturliga antibakteriella och antivirala egenskaper, vilket gör den till en utmärkt allierad för att desinficera ytor som handfat, badkar, toaletter och kök. Den har dessutom en behaglig arom som täcker dålig lukt.

Här följer instruktionerna i en kort steg-för-steg-guide:

dela citronen på mitten och bred ut tandkrämen på båda halvorna, du kan också ha lite tandkräm i luckans öppning. Tillsätt nu en halv kopp bikarbonat som du fördelar i tätningen, häll sedan en kopp vinäger över bikarbonaten och vänta en stund för att det ska verka. Slutligen stäng luckan och starta en tvättcykel på medeltemperatur.

Det varma vattnet kommer att lösa upp citronen och utnyttjar därmed dess avfettande och desinficerade egenskaper i kombination med tandkrämens egenskaper. När tvättcykeln är klar måste du torka allt noggrant. 

Vi rekommenderar att du upprepar detta trick en gång i månaden.

Advertisement