Därför ska man inte kasta askan från eldstaden: 5 sätt att använda den för att spara på hushållssysslorna - Curioctopus.se
x
Därför ska man inte kasta askan från…
Värdelösa uppfinningar: 15 föremål som löser obefintliga problem som vi skulle kunna vara utan Han upptäcker att bruden har debiterat sina vänner 8000€ för tårtan och lämnar henne vid altaret

Därför ska man inte kasta askan från eldstaden: 5 sätt att använda den för att spara på hushållssysslorna

14 November 2021 • Av Titti Carlberg
440
Advertisement

Det finns saker som vi nästan tar för givna. Askan från den öppna spisen, till exempel: vi är säkra på att nästan alla, bland de lyckliga ägarna av ett sådant tillbehör hemma, tycker att det är helt normalt att slänga askan när elden väl har slocknat. Men trots dessa fasta övertygelser är den kvarvarande askan långt ifrån oanvändbart. Visste du att den kan vara användbart på tusen olika sätt hemma. 

Det stämmer: Ibland visar det sig att även de föremål som vi anser vara de mest överflödiga vara värdefulla för att kunna återvinnas på geniala, praktiska och framförallt ekonomiska sätt. Askan från våra eldstäder är i detta avseende inte på något sätt avfall. Tvärtom, med den kan vi utföra många hushållssysslor för vilka vi ofta måste köpa specifika och kanske till och mer förorenande än själva askan. Är du redo att se några av de alternativa användningsområden?

via: FireAndSaw

image: Maxpixel

Alla som äger en eldstad vet det väl: att ha en i vardagsrummet, eller i hobbyrummet, är inte alls dåligt. Elden som brinner när det är kallt ute och den varma och intima atmosfären den erbjuder är en helt unik bekvämlighet. Eldstaden är dock inte bara positivitet: för att hålla den effektiv och säker måste du ofta se till att rengöra den på lämpligaste sätt, för att inte tala om att askan den producerar kan vara mycket. Men var försiktig: det är just på det vi vill fokusera. Tycker du att den ska slängas? Det är fel, för tack vare dess egenskaper kan den visa sig vara en grundläggande och "sparande" hjälp i hemmet

Om du har en öppen spis och en trädgård utanför huset så slänger du förmodligen askan där; men bor du i en lägenhet utan trädgård så hamnar din aska i avfallet (den ska iså fall slängas i det för obehandlat trä eller i det odifferentierade för pallar och andra typer). Men iställt för att slänga det i soporna, varför inte dra nytta av dess polerande, gödslande, avvisande, utjämnande, antilukt egenskaper med mera?

1. För att avfetta kastruller och andra oljiga föremål, eller för att polera silver eller till och med glas, passera helt enkelt askan genom en sil, blanda den med vatten och gnugga försiktigt ytorna som ska rengöras med den erhållna "pastan". Du har faktiskt skapat luten, en riktig rengörings- och polerkräm.

 

2. Ta bort fläckar och bleka tvätten. Det kan tyckas konstigt, men det är så, det är verkligen en autentiskt mormors huskur. Med askan kan du göra en riktig tvättsåpa. Efter att ha skapat lut, tillsätt bara lite olivolja för att få en mer koncentrerad blandning som ska kokas och sedan hällas i tvålformer. Då är du redo att verifiera de positiva effekterna av askan på ljusa plagg som ska blekas.

Advertisement
image: Pixabay

3. Aska som insektsmedel. Det är ett naturligt och framförallt mycket ekonomiskt alternativ till de traditionella insektsmedlen. Askan som härrör från vedbränning kan faktiskt visa sig vara perfekt för att hålla insekter borta från både hemmet och växterna. Prova det!

4. Eliminire dålig lukt och bekämpa frost. Askan från din eldstad kan också användas till detta: genom att lägga en del i en skål fungerar den som en naturlig, ekonomisk och mycket praktisk luktabsorbent. På vintern, om det faller mycket snö eller bildas frost i ditt område, kan du använda det som frostskyddsmedel, att blanda ut med lite salt.

5. Aska i trädgården och i komposten. Visste du att aska är ett riktigt gödningsmedel? När den appliceras på trädgårdsjord kommer den att lägga till fördelaktiga element som kalcium, magnesium, kalium och fosfor. Den hjälper också till med att balansera surhetsgraden i jorden, så tänk på att inte använda den för de grödor som gillar en surare jord. När det gäller kompost går det dock att berika den med träaska för att göra den rikare på näringsämnen, samt för att kompensera en för hög surhetsgrad.

Kände du till dessa praktiska gör-det-själv-metoder för att inte kasta bort askan? Har du någonsin provat någon?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack