Vad är micellärvatten? Alla hemligheterna med denna "speciella" produkt

av Titti Carlberg

19 Februari 2024

Vad är micellärvatten? Alla hemligheterna med denna "speciella" produkt
Advertisement

Har du aldrig hört talas om micellärvatten? Det handlar om en innovativ produkt som har blivit oumbärlig i många skönhetsrutiner: här är varför, hur det fungerar och hur man gör ett eget.

Micellärvatten, en allierad till skönhetsrutinen

Micellärvatten, en allierad till skönhetsrutinen

Freepik

Det finns många skin care produkter, det vill säga hudvårdsprodukter och det är lätt att gå vilse i denna intrikata värld när man närmar sig den för första gången eller inte har så mycket kännedom om skönhetssektorn: även de nya produkterna är i konstant kaos och det är lätt att missa någon på vägen. Låt oss börja med att säga att en perfekt skönhetsrutin innefattar några viktiga steg, som börjar med en bra ansiktsrengöring, varvat med en mild peeling eller skrubb 1-2 gånger i veckan för att få bort döda celler från ansiktet och öppna porerna. Direkt efter applicerar man ett ansiktsvatten för att förbereda huden att ta emot serum eller dag/nattkräm, därefter går man vidare till make-up.

Under dagtid, året runt, rekommenderar experter att man använder solskyddsmedel med en hög faktor för att skydda huden från UV-strålar, den bästa allierade mot för tidigt åldrande. Men när det är dags att tvätta av sig sminket, hur ska vi göra då? Vid det här laget är lösningarna olika, allt från den klassiska rengöringsmjölken till den bifasiska, från sminkborttagningsservetter till det mer moderna micellärvattnet.

Advertisement

Hur micellärvatten fungerar på huden

Hur micellärvatten fungerar på huden

Pexels

Om du någonsin har sett det på hyllan i en butik eller använt det, har du säkert märkt att färgen nästan alltid är genomskinlig: det betyder inte att den, som namnet antyder, enbart består av vatten, utan den innehåller andra speciella ingredienser: det är miceller, små partiklar av olja som förblir i vattnet och som, när det appliceras på ansiktet, binder till hudens fettpartiklar och fångar upp orenheter.

Genom att hälla en liten mängd på en bomullsdiskett och lätt föra den över hela ansiktet kommer både smink, kvarvarande smuts och överflödigt talg att effektivt elimineras, medan vattnet och andra tillsatta extrakt återfuktar huden på djupet. Det finns många olika sorters micellärvatten på marknaden, vars ursprung är franskt, lämpligt för varje hud och behov, från torr till fet, känslig eller oren. Men att göra din egen är väldigt lätt, tack vare enkelheten i dess formulering.

Hur man gör eget micellärvatten

Hur man gör eget micellärvatten

Freepik

Det finns många recept för att skapa ett hemgjort micellärvatten, fritt från kemiska konserveringsmedel och med de naturliga ingredienser som man föredrar. De med fet, aknebenägen hud kanske vill undvika att tillsätta oljor, vilket i många fall blir comedogena, det vill säga blockerar porerna och gör att finnar uppstår.
Här är ett exempel på ett DIY-micellärvatten, som man kan modifiera enligt egna preferenser:

  • 100 ml varmt destillerat vatten;
  • En fjärdedel av en tesked flytande tvål;
  • En spets av en tesked leciti, flytande eller granulär;
  • En kvarts tesked flytande vegetabilisk glycerin;
  • Om man vill tillsätta en olja, en kvarts tesked jojoba eller argan och några droppar eterisk olja som lavendel eller tea tree som är renande och sammandragande.

Häll det varma vattnet i en glasbehållare, tillsätt ingredienserna och blanda kraftigt, filtrera bort lecitinet. Häll allt i en mörk glasbehållare med lufttät försegling. Detta varar i en dryg månad, och bör förvaras på en torr plats långt från en ljuskälla.
Micellärvatten kan användas varje dag i ansiktet, den bästa effekten ges om man lämnar det några sekunder på ansiktet innan man sköljer bort det (även om det inte är nödvändigt att skölja bort det).

Om man vill kan man fördjupa sig i alla fördelar med denna produkt och berätta vad man tycker om det!

Advertisement