Citatet från en känd filosof har blivit populärt på sociala medier: "här är tecknet som visar att du är ett geni"

av Titti Carlberg

18 Februari 2024

Citatet från en känd filosof har blivit populärt på sociala medier: "här är tecknet som visar att du är ett geni"
Advertisement

Det har alltid funnits en viss aura av mystik kring begreppet geni. Vissa tror att man föds som ett geni, medan andra tror att det krävs hårt arbete, tillämpning och ständig övning. Men var kommer genialiteten hos vissa människor egentligen från och hur är den igenkännbar? Genom århundraden har det kommit många svar, men frågan har fortsatt att fascinera människor, och nu har den till och med landat på sociala medier.

Advertisement

På jakt efter begreppet geni: utöver IQ

På jakt efter begreppet geni: utöver IQ

Unsplash

Det har länge pratats om begreppet geni och vid en viss tidpunkt försökte man till och med identifiera egenskapen med hjälp av "objektiva" mätningar. I början av 1900-talet introducerade Alfred Binet det som blev intelligenskvot-testet. Enligt Binet skulle testet naturligtvis bara användas för att identifiera elever som behövde extra stöd i skolan, men under åren har dess funktion förvrängts och underordnat sig tanken att intelligens och genialitet är både mät- och identifierbara.

Om historien har visat grundlösheten och det värdelösa i IQ-tester, har dock vissa individer som anses vara genier bevisat att intelligenskvoten inte har mycket med genialitet att göra. Att bli ett geni har enligt många mycket mer att göra med sökandet efter excellens, kryddat med en stor dos passion och beslutsamhet. Faktum är att studier och konstant övning kan forma hjärnan, förbättra minnet och nervförbindelserna. Men är det tillräckligt?

Advertisement

Identikit av det moderna geniet

Identikit av det moderna geniet

Wikimedia Commons- Public Domain

Idag är därför ett geni inte bara en individ med överlägsna förmågor, utan också en person som har levt en unik livserfarenhet, inte alltid positiv. För att skapa en identikit av dagens geni, handlar det ofta om individer som känns som främlingar bland andra människor, och de har alltid ett aktivt sinne. De är dessutom alltid på jakt efter perfektion och kunskap, och även om de kan verka som att de är väldigt lata personer, är de extremt aktiva i sina sinnen. Som ett resultat är det inte alltid lätt att interagera med en person som uppvisar egenskaper som ett geni, oavsett intelligenskvot. Tvärtom, det kan vara väldigt krävande för alla, vilket framgår av livet för genier som till exempel Albert Einstein.

Kan man se om någon är ett geni?

Som vi sa i inledningen har frågan om det går att känna igen genialitet också hamnat på sociala medier. Filosofen Juan de Medeiros berättar till exempel, i en video som har blivit viral, att han utgår från några uttalanden av Arthur Schopenhauer. Som de Medeiros rapporterar låter talang dig faktiskt att nå ett mål som ingen annan når. Däremot kan ett geni se ett mål som ingen annan kan se. Bortom citatet är genialitet därför förmågan att se det ingen annan ser.

Idag kan vi säga att det att vara ett geni innebär att man måste hitta en balans mellan medfödd talang, orubbligt engagemang och en djärv vision av världen. Det är därför inte bara en fråga om genetiskt arv eller utmärkta testresultat, som tar lång tid, utan om en obeveklig beslutsamhet att uppnå excellens. Något som inte är för alla.

Advertisement