Ridning: 5 skäl till att börja direkt, oavsett ålder

av Titti Carlberg

28 September 2023

Ridning: 5 skäl till att börja direkt, oavsett ålder
Advertisement

Att rida en häst, för den som aldrig har gjort det eller vet väldigt lite om denna disciplin, kan tro att det är en fysisk aktivitet som inte är särskilt krävande. Det är ju trots allt djuret som transporterar personen, och därför utför rörelsen och allt jobb. Så är dock inte fallet, tvärtom, vi pratar om en sport som i alla avseenden kräver engagemang, träning och förberedelser.

Det finns många fördelar med ridning, både ur fysisk och mental synvinkel. Faktum är att principen för hippotherapy är just att utnyttja relationen med djuret för att behandla ångest, stress och olika former av psykiskt lidande. Om du vill veta mer om ämnet, fortsätt läsa artikeln.

Advertisement

Det förbättrar din hållning

Det förbättrar din hållning

pixabay

Hur många gånger, som barn, blev du tillsagd att sträcka på ryggen? Även när vi är färdigväxta bör vi följa den uppmaningen, vi glömmer ofta att inta en korrekt hållning. Att vara rak i ryggen och ha en upprätt hållning är avgörande för att ha bra balans på hästryggen.

Advertisement

I kontakt med naturen

I kontakt med naturen

pixabay

Ridning är en av de sporter som, nej, du kan inte bara utföra den "inomhus": visst det finns täckta inhägnader, som ridhus, men att rida en häst är nästan alltid synonymt med att vara i nära kontakt med naturen. Oavsett om det är en tur vid havet eller en galopptur uppför en bergsstig, låter hästen oss att "bada" i naturen, med alla fördelar det innebär:
vävnadssyresättningen förbättras eftersom vi omedvetet andas längre och djupare, sinnet slappnar av och kroppen regenereras.

Proprioceptive förbättring

Proprioceptive förbättring

pixabay

Att bibehålla korrekt hållning på hästryggen utvecklar balans och koordination. Dessa kontinuerliga stimuli är utmärkt träning för uppfattningen av kroppen i rymden. Ju mer du utövar denna sport, desto bättre blir din koncentration och dina reflexer. Du kommer att märka hur du på kort tid kommer att känna dig som en helt ny människa, du kommer att upptäcka förmågor hos din kropp och själ som länge varit vilande.

Koncentration

Koncentration

pixabay

Att rida en häst kräver stor koncentration: du sitter trots allt på en häst som har en enorm kraft jämfört med en människas. Att ramla av är ingen banal sak, så du måste alltid vara fokuserad på det du gör, speciellt om du rider hinderbanor eller för en utsatt och komplicerad terräng i bergen. Det kan tyckas vara väldigt ansträngande, men i verkligheten är det bara positiv träning för hjärnan som etablerar nya neuronala kopplingar och därför utökar ens tankeförmåga.

Utveckling av självförtroende och sociala färdigheter

Utveckling av självförtroende och sociala färdigheter

pixabay

Som nämnts är fördelarna med ridning både fysiska och mentala. Att rida en häst är ett mycket effektivt träningspass men det gör också att du får bättre självförtroende. Symbiosen som skapas med djuret är ett inslag till hjälp för självkänslan. Dessutom, även om man är ute och rider ensam, så gär träningen ut på att bilda grupper av arbete och kollektiva aktiviteter. Allt detta är mycket viktigt för dem som har en något introvert karaktär och som behöver umgås med andra.

Advertisement

Finns det en åldersgräns för att börja rida?

Svaret är nej: alla kan börja rida, ålder har minimal vikt på framgång och möjlighet att börja. Det som betyder mest är det fysiska och psykiska tillståndet.

Ett barn måste till exempel ha den fysiska förmågan att kunna sitta kvar på hästryggen i rörelse och klara sig själv, på samma sätt måste en vuxen ha den styrka som krävs för att stå emot stress. Mentala förmågor tillkommer då: till exempel, ett barn är inte redo att hantera en häst om det inte förstår att det är ett djur som förtjänar respekt, och inte en leksak som ska behandlas illa.

Om en vuxen är intresserad av denna underbara sport, kommer medicinsk konsultation förklara för honom/henne om det är okej att börja rida eller inte.

Advertisement