Anledningen till att hundar äter gräs är inte den du tror

av Titti Carlberg

03 Juli 2023

Anledningen till att hundar äter gräs är inte den du tror
Advertisement

Den som äger en hund eller träffar en varje dag kan inte undgå att lägga märke till att den har för avsikt att slita gräs från marken och tugga i sig det. Denna vana är väldigt populär och utbredd bland våra fyrbenta vänner, men varför? Anledningen är inte den som de flesta föreställer sig, och det har heller inte med lek eller aptit att göra. 
Låt oss ta reda på den verkliga anledningen och vad den döljer.

via Greencross Vets

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Varför äter hundar gräs? Om du äger en har du säkert iakttagit den, under en promenad, då den rycker grässtrån från gräsmattan, vid vägkanten eller stigen där ni går tillsammans på er vanliga dagsrunda. Detta specifika beteende döljer exakta skäl som du förmodligen aldrig kunnat föreställa dig.

I verkligheten är de inte ute efter något att äta, drivna av en omättlig aptit, och deras agerande är inte heller kopplat till ett sökande efter uppmärksamhet eller, återigen, ett ögonblick av infall. Din hund leker inte, utan har en giltig anledning till att vilja äta gräs. Våra djur har, vilket alla vet, olika beteenden som vi inte förstår omedelbart och som kan göra oss förvirrade: deras natur skiljer sig helt klart mycket från vår, och därför kan det vara svårt att tolka deras beteende och ge det rätt betydelse.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Om du till exempel ser hunden springa runt i bostaden utan att stanna, letar den faktiskt inte efter något, utan vill göra sig av med all energi den har samlat på sig under dagen, hunden kanske hade fått kortare eller färre promenader än vanligt. Om du å andra sidan märker att din hund börjar snurra runt och försöker bita sig i svansen kan det vara symptom på öronvärk eller överdriven stress, situationer som kräver omedelbar kontroll.

Hundexperter och veterinärer föreslår att vi alltid observerar våra hundar noggrant, eftersom de kan dölja signaler som måste greppas snabbt. När det gäller gräsätande är det i verkligheten en mycket normal vana. Cirka 80% av hundar livnär sig på växter, med en preferns för grässtrån, och den främsta anledningen är att rena sin kropp, men kan också vara på grund av ett mag- och tarmproblem som kräver en omedelbar kontroll.

Det faktum att hundar äter gräs för att framkalla kräkningar är å andra sidan en vanlig myt: denna konsekvens är faktiskt i minimala procentsatser.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Faktum är att gräs innehåller ett irriterande ämne som kan öka utsöndringenav vätskor som stimulerar uppstötningar. Dessutom innehåller det mineralsalter och fibrer som gynnar hundens matsmältning. Om din hund äter gräs, kanske den inte får i sig tillräcklig näring från sin vanliga kost. Att äta gräs efter att det har regnat är bara ett försök att fräscha upp munnen, men se upp för eventuella insektsbekämpande medel.

Slutligen, ibland är det en vana som ärvts från vargen, hundens förfader. Om du märker att din hund vill äta gräs, se till att orsaken inte är relaterad till ett hälsoproblem. Om du dessutom märker att beteendet håller i sig en längre tid och den fortsätter att kräkas flera dagar i rad, ta den till en veterinär.

Brukar din hund äta gräs?

Advertisement