Vad användes innan toalettpappret uppfanns? Något du aldrig skulle gissa

av Titti Carlberg

01 Juli 2023

Vad användes innan toalettpappret uppfanns? Något du aldrig skulle gissa
Advertisement

Toalettpapper är verkligen oumbärligt i varje hem, men det har inte alltid funnits. I verkligheten så går dess uppfinning tillbaka till inte speciellt avlägsna tider, även om det kan vara ganska svårt att föreställa sig att leva utan. Men våra förfäder var tvungna att klara sig utan det, liksom många andra bekvämligheter som idag är väldigt praktiska i vår vardag.

Men vad använde de och vilka lösningar kom de på? Låt oss ta reda på det tillsammans.

via Live Science

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Det är väldigt lätt för oss att hitta denna vara i vilken stormarknad som helst och vi skulle aldrig kunna tänka oss något giltigt alternativ till att inte använda det för vissa av våra primära behov.
Ändå har det inte alltid varit så för de som levde förr var tvungna att ta till väldigt olika alternativ.

Toalettpappret uppfanns 1857 av den amerikanske entreprenören Joseph Gayetty, han kallade det Gayettis Medical Paper, tillverkad av bomull och indränkt i aloe vera. Det tog några årtionden innan det blev populärt, men modellen som vi har vant oss vid att använda kom först i början av nittonhundratalet. Vad användes innan dess?

Alternativen var olika beroende på länder och kulturer. Man använde sig av olika sorters material för att torka sig efter toalettbesök, både av animaliskt och vegetabiliskt ursprung. Inga av dessa alternativ var i närheten av bekvämlighet.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De antika romarna använde till exempel svampar indränkta i vatten och vinäger, fastbundna på pinnar, medan de gamla grekerna använde keramikskärvorSkal från snäckor användes till rengöring, vilket låter mindre inbjudande än alternativet som användes av vikingarna, som använde ull. Araberna, å andra sidan, använde helt enkelt bara vänstra handen.

Istället i Kina uppfanns en produkt som liknar dagens toapapper, gjord av vegetabiliskt fiber, främst hampa: rester av denna uppfinning har hittats och daterats till 200-talet f.Kr.

Skulle du kunna tänka dig en toalett utan toapapper? Kände du redan till dessa antika alternativ för att torka de intima kroppsdelarna?

Advertisement