Du har förmodligen alltid satt i sugröret i burken på fel sätt: här visar vi det rätta sättet

av Titti Carlberg

11 September 2023

Du har förmodligen alltid satt i sugröret i burken på fel sätt: här visar vi det rätta sättet
Advertisement

När man är törstig råder det ingen tvekan om att den bästa drycken är vatten, men det finns tillfällen då man kanske väljer kolsyrade drycker i burk. Det finns flera sätt att dricka den här typen av dryck: det mest klassiska är att hälla upp drycken i ett glas fyllt med isbitar och eventuellt en citronskiva, det andra är att dricka den direkt ur burken eller flaskan och det tredje är att använda ett sugrör.

Det första fallet kan bara implementeras om vi sitter bekvämt vid ett bord, men om du inte har tid och vill njuta av drycken medan du är ute och går kan du dricka den direkt ur burken eller använda ett sugrör. När det gäller denna sista metod finns det ett korrekt sätt att dricka, låt oss se i detalj vilket det är.

Burkar

Burkar

PxHere

Burkar som huvudsakligen är av aluminium är behållare som främst används till att innehålla drycker. Till en början var det material som skapades av tenn. Faktum är att det senare användes först av engelsmannen Bryan Donkin, för att göra lådor. Några år senare nådde denna uppfinning även USA, där Thomas Kensett och William Underwood startade livsmedelkonserver och importerade lådorna som var tillverkade i Storbritannien.

Ursprungligen användes burken nästan uteslutande till förvaring av mat. Just därför hade den en grundläggande roll för armén, det vill säga som förvaring av proviant. Under årens gång utökades användningen av dem och de började användas för ett brett utbud av produkter, inklusive icke-livsmedelsprodukter. Men det var först 1957 som de, förutom att ha fått den form vi känner till idag, började tillverkas av aluminium. Det senare ett av de bästa materialen, inte bara för att det är ganska tåligt, utan för att det är lufttätt och kan hålla en konstant temperatur. Dessutom, eftersom burken är en produkt gjord för att bäras, måste ett lätt material användas.

Advertisement

Hur man öppnar burken

Hur man öppnar burken

Pixabay

Burken måste vara hermetiskt försluten upptill för att vätskan inte ska rinna ut. Av denna anledning, om man tittar noga så märker man närvaron av en väldefinierad del med en flik. Allt som krävs är att man lyfter fliken och se att den tunnare delen av aluminiumet viks ner i burken, utan att ramla ner i drycken. Att dricka direkt ur burken är dock ganska obekvämt, varför många föredrar att använda ett sugrör.

Men många använder sig inte av ett väldigt bekvämt knep när de dricker ur burken med ett sugrör. Vilket är detta.

Så här sätter man i sugröret i burken på ett korrekt sätt

Så här sätter man i sugröret i burken på ett korrekt sätt

thriftyfun

Det finns ett hål på fliken, vilket ska användas till just detta. Hålet är till för att förhindra att sugröret ramlar åt sidan.

Öppna bara burken med hjälp av fliken och vrid den så att de två hålen matchar och sätt sedan i sugröret. Klart, nu kan man njuta av drycken i lugn och ro.

Kände du redan till den här metoden för att sätta i sugröret?

Advertisement