Hur fungerar 50 30 20-regeln för att spara mer

av Titti Carlberg

22 September 2023

Hur fungerar 50 30 20-regeln för att spara mer
Advertisement

Bland EU-länderna med bäst besparingskapacitet ligger Nederländerna på första plats. Här kan medborgarna fortfarande lägga undan en betynde del av inkomsten för att fördela den till de mest olikartade utgifterna. I synnerhet Nibud, ett holländskt nationellt institut för finansiell rådgivning för familjer, indikerar några effektiva strategier för att minska utgifterna och använda pengarna bättre. 

Om man är intresserad av att ta det ett steg längre kommer vi idag berätta om 50 30 20-regeln.

Strategier för att planera sin ekonomi på ett bättre sätt

Som redan nämnts skulle det, enligt det holländska institutet Nibud, vara klokt att avsätta minst 10% av sin inkomst till behov utöver de vardagliga. Uppenbarligen handlar det om extra utgifter som även inkluderar en semester, en hobby, en oväntad händelse eller någon annan omständighet. Denna andel kan redan tyckas vara mycket för vissa, men det finns bra sätt att spara ännu mer. Ett system är 50 30 20-regeln. Det handlar om en ganska enkel metod: detta är vad talen betyder.

 • 50% - denna del av inkomsten inkluderar alla fasta utgifter såsom hyra, hushållsförsörjning, mat och eventuell sjukvård. I praktiken kommer hälften av det du tjänar att användas till väsentliga och oumbärliga saker. Naturligtvis kan denna del också hanteras genom att välja mer ekonomiska energileverantörer och bara konsumera det som verkligen är nödvändigt, utan att slösa.
 • 30% - nu går vi vidare till icke nödvändiga utgifter. Äta på restaurang, åka på semester, köpa föremål eller produkter till din hobby är viktiga saker, men de är inga prioriteringar. Men om du hanterar dina pengar väl kan du ägna dig åt fritid och passioner, utan att behöva göra uppoffringar.
 • 20%små och stora nödsituationer är något som lätt kan inträffa i hemmet. Reparera bilen, en vitvara, böter och överträdelser är oväntade saker som kan förstöra dina planer lite. Men med 50 30 20-regeln kommer du att ha en reservsumma tillgänglig för att absorbera påverkan.

 

Advertisement

Fler metoder och flexibilitet

Fler metoder och flexibilitet

pixabay

50 30 20-regeln, liksom det sparsystem som föreslås av Nibud-institutet, är bara några av de många metoder du kan tillämpa i ditt dagliga ekonomiska liv. Om sådana procentsatser verkar för fixerade och stela för dig, och oförenliga med livets oförutsägbarhet, kan du skapa ett eget system.

Det som gäller är att engagera sig, tillämpa en viss konsekvens och sätta ett mål. Kontrollera hur mycket du spenderar varje vecka eller månad i genomsnitt. Se om det finns några vanor du kan korrigera eller ändra. Tillämpa mer kontroll på vad du plockar upp från dina fickor i förhållande vad som kommer in.

Hr man sparar pengar på ett praktiskt sätt, enligt American Bank

Hr man sparar pengar på ett praktiskt sätt, enligt American Bank

pixabay

Det finns auktorativa källor som föreslår, enligt deras erfarenhet och kunskap om sektorn, hur man kan lägga undan en liten summa varje månad. Här är till exempel vad American Bank föreslår:

 • Bokför utgifterna: alla utgifter bör bokföras, från de för en kopp kaffe till de för räkningar. För att kunna spara är detta första steget för att veta hur och vad pengarna spenderas på. Även de minsta summorna i slutet av månaden kan vara betydande. För att registrera utgifter kan du använda traditionell penna och papper eller praktiska appar på din mobiltelefon.
 • Glöm inte att lägga undan: månadsinkomsten bör innehålla en avsatt del för besparingar. Självklart kan du spara små summor om det inte finns marginal för stora besparingar, även mindre summor gör skillnad.
 • Sänk utgifterna: när du skriver ner alla dina utgifter kommer du att inse att vissa verkligen är onödiga och betungande. Det där kaffet på baren varje morgon är för dyrt i längden,  därför är det bättre att bestämma sig för att dricka kaffet hemma och med det tjäna några kronor extra i slutet av månaden.
 • Sätt ett sparmål: Sätt upp ett mål för att nå en viss summa inom en tid. Bara så kommer ditt mål att vara konkret.
 • Förstå dina prioriteringar: reflektera över vilken front som är viktig för dig, att spara eller investera. Du kanske måste köpa ett hus och därför är det självklart att du kommer att kanalisera all din energi till att lägga undan pengar för detta ändamål.
 • Använd rätt verktyg: för att få en hundring extra i månaden räcker det med att du investerar i en spargris som du kan lägga mynt i varje dag. Men för en långsiktig sparplan är det bättre att lita på proffs eller din bank för att skapa en seriös och pålitlig sparstruktur.
 • Använd automatiseringar: vet du att det finns appar där du kan ställa in ett automatiskt uttag från ditt konto? Att lägga undan pengar automatiskt utan att du ens inser det, kan vara ett "smärtfritt" sätt att spara.
 • Se din inkomst växa: om du tappar modet och känner att du inte gör på rätt sätt, ta en titt på hur mycket du har lyckats spara den senaste månaden. Beröm dig själv och fortsätt på samma sätt så har du snabbt en fin summa undanlagd!

Detta är förslagen som de mest auktoritativa institutionerna ger när det gäller sparande: vilken sparteknik använder du?

Advertisement