Kakelfogar: metoden för att få dem skinande rena utan alltför stor ansträngning.

av Titti Carlberg

15 September 2023

Kakelfogar: metoden för att få dem skinande rena utan alltför stor ansträngning.
Advertisement

En av de första sakerna man lägger märke till när man går in i någons hem är golvet. Faktum är att valet av golvplattor är grundläggande, eftersom de bidrar väsentligt till ljusstyrkan i en bostad. Därför, när man tar valet måste man tänka på alla detaljer. Men när plattorna läggs måste man lämna ett litet utrymme mellan dem: vilka kallas fogar.

Rengöring av kakelfogar är avgörande för att huset alltid ska framstå rent. Dessa små utrymmen mellan plattorna tenderar att samla smuts, damm och fukt, vilket uppmuntrar spridningen av mögel, bakterier och andra skadliga organismer. Därför är det nödvändigt att ständigt göra ren dem.
Låt oss se några metoder för att alltid ha dem rena och klara.

Advertisement

Golvfogar

Golvfogar

PxHere

Golvfogar är detaljer som kan verka obetydliga, men så är det inte, de spelar nämligen en grundläggande roll. Först och främst är de viktiga ur en estetisk synvinkel, eftersom de definierar gränsen mellan plattorna, vilket hjälper till att förbättra miljöns övergripande utseende. De har framför allt en funktionell roll, eftersom de bidrar till golvets strukturella stabilitet och fungerar som en skyddande barriär som förhindrar att vatten, smuts och andra föroreningar tränger in under plattorna och orsakar skador på den underliggande strukturen.

Advertisement

Att rengöra fogar

Att rengöra fogar

Curioctopus

Det krävs inga dyra eller kemikalierika rengöringmedel för att utföra denna uppgift. Använd kraften i bikarbonat. Det första du måste göra är att lösa upp ett litet glas bikarbonat i lite ljummet vatten och applicera det i fogarna.

Efter 15 minuter borde lösningen ha gjort sitt. Då ska du ta en borste och skrubba den över springorna. Smutsen försvinner på några ögonblick, men envis smuts kräver dock en annan metod. I dessa fall är det dock nödvändigt att ta en stålborste och skrubba försiktigt, men noggrant. Det är viktigt att du är lätt på handen eftersom du annars riskerar att repa både fogarna och plattorna.

Förebyggande och regelbunden behandling

Förebyggande och regelbunden behandling

Tina Franklin/Flickr

Innan man ingriper drastiskt för att få plattorna rena bör förebyggande åtgärder vidtas, som att använda ett tätningsmedel. En osynlig skyddsfilm som förhindrar att smuts samlas i springorna, vilket underlättar inför en framtida rengöring. Men regelbunden och konstant vård är nödvändig. Av denna anledning är det väldigt viktigt att sopa och torka golvet minst en gång i veckan för att hålla smuts och damm borta.

Använd dessa tips så kommer kakelfogarna i ditt hem alltid vara rena.

Advertisement