Få bort svarta fläckar från gummisulan på skorna: med denna metod blir det lättare

av Titti Carlberg

13 September 2023

Få bort svarta fläckar från gummisulan på skorna: med denna metod blir det lättare
Advertisement

En väsentlig del av alla människors klädesplagg är naturligtvis skorna, vilka är grundläggande för att skydda våra fötter så de inte blir smutsiga eller förstörda. Dessutom är de en avgörande faktor för vår bekvämlighet och vårt välbefinnande när vi ska gå långa sträckor eller möta ogynnsamma väderförhållanden. I längden tenderar dock skorna att bli smutsiga, speciellt om de används ofta. Av denna anledning kräver de konstant vård så att de kan behålla sin funktionalitet och sitt utseende över tid.

Det område som lättast har att bli smutsigt är det vita gummit, på vilket det vanligtvis bildas svarta fläckar, som är svåra att eliminera. Genom att följa dessa metoder kommer skorna dock att se ut som om du nyss köpt dem.

Advertisement

Skorna

Skorna

Pexels

Skor har en lång historia, de första prototyperna var sandaler, men med tiden ändrades dess form och material. Genom århundradena har skor också fått ett estetiskt värde och blivit en accessoar som kan säga något mer om individens personlighet. De har dock aldrig förlorat sin funktionalitet utan bara fått ett estetiskt värde, just därför är det nödvändigt att rengöra dem ofta. Det kan dock verka som att fläckarna inte vill försvinna, men det finns några botemedel som kan hjälpa.

Advertisement

Det första botemedlet

Det första botemedlet

Curioctopus

Ett mycket effektivt botemedel innebär föreningen av två ingredienser som säkerligen finns i alla hem, nämligen bikarbonat och vinäger.

Kombinationen av dessa två ingredienser ger liv åt en förening som kan både bleka och avfetta alla föremål. Efter att ha blandat dem är allt du behöver göra vänta på att skummet av reaktionen ska försvinna. Sedan är det bara att använda denna blandning på gummit med hjälp av en nagel- eller tandborste. Efter 30 minuter är det bara att skölja skorna under rinnande ljummet vatten.

Ett ofelbart knep

Ett ofelbart knep

Pexels

Ett alternativ till vinäger och bikarbonat kan vara Marseille-tvål, känd för sina rengörande egenskaper, vilket gör den idealisk för rengöring av alla ytor och tyger. Det första du ska göra är att ta en blöt trasa och gnugga den mot gummit på skon, därefter passera med Marseilletvålen som du ska gnugga mot gummit. När denna process är klar är det bara att skölja med varmt vatten och upprepa operatinen på nytt ett par gånger tills de svarta fläckarna försvunnit.

Kände du redan till dessa metoder.

Advertisement